Повторно преброяване на президентския вот започва в американския щат Уисконсин

Повторно преброяване на президентския вот започва в американския щат Уисконсин

Избирателна комисия на американския щат Уисконсин обяви, че е получила петиции за повторно преброяване в щата на гласовете на президентските избори от кандидатката на Зелената партия и още един кандидат и планира да започне процеса, предаде Ройтерс. 

Комисията се готви да започне общощатско повторно преброяване на гласовете, подадени за президент на САЩ, както е поискано от двамата кандидати, заяви администраторът на комисията Майкъл Хаас на сайта ѝ.

По-рано в петък кандидат-президентът на Зелената партия Джил Стайн каза, че искането ѝ за повторно преброяване в Уисконсин, Мичиган и Пенсилвания цели да провери почтеността на американската ибирателна система, а не да саботира победата на Доналд Тръмп.

Откакто стартира кампанията си в сряда, Стайн е събрала над 5 млн. долара. Зелената партия заяви, че иска да събере 7 милиона за преброяванията, включително юридическите такси, като уточни, че ако те ѝ бъдат отказани или бъдат събрани повече средства от необходимите, ще ги използва за кампания за реформи на избирателната система, припомня БТА.

Стайн заяви по Си Ен Ен, че макар да няма улики за манипулации или грешки в изборите, само пълен преглед в тези щати ще даде на американците доверие в резултатите. Крайният срок за внасяне на петиции за повторно преброяване в Уисконсин беше до петък следобед, за Пенсилвания е в понеделник, а за Мичиган – в сряда.

Хаас заяви, че тъй като федералният краен срок за приключване на повторните преброявания е 13 декември, щатските бордове на преброителите може би ще трябва да работят и в събота и в неделя. Другият неуспял кандидат, подал петиция за повторно преброяване в щата, е Роке ("Роки") Де Ла Фуенте.

Доналд Тръмп победи Хилари Клинтън в Пенсилвания със 70 010 гласа, в Мичиган с 10 704 гласа и в Уисконсин с 2725 гласа, припомня още БТА в събота.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?