Повторното преброяване на гласовете в Джорджия потвърди победата на Джо Байдън

Тръмп възприема нова стратегия за промяна на резултатите от изборите

Щатският секретар на Джорджия Брад Рафенспъргър

Повторното преброяване на бюлетините, подадени на американските президентски избори в щата Джорджия, потвърди победата на Джо Байдън. В Джорджия бе направен одит, след като неофициалните резултати показаха, че Байдън има около 14 000 гласа преднина пред президента Доналд Тръмп.

"Одитът потвърди, че първоначалното машинно преброяване е определило точно победителя от изборите", заяви в комюнике щатският секретар Брад Рафенспъргър, цитиран от Ройтерс.

При повторното преброяване на ръка разликата между двамата кандидати се е стопила леко, но Байдън все пак остава с малко над 12 200 гласа преднина, предаде Франс прес.

Очаква се днес Рафенспъргър да обяви за официални резултатите. Но тъй като разликата между двамата кандидати е по-малка от 0,5 процента, президентът Тръмп може да поиска да бъде направено още едно преброяване.

Байдън става първият демократ от Бил Клинтън насам през 1996 г., който печели 16-те гласа на щата Джорджия. Така победата на Байдън при гласовете в Избирателната колегия става 306 на 232.

Новината за потвърдената победа на бившия вицепрезидент в Джорджия идва на фона на факта, че подадените за него гласове вече наближават рекордните 80 милиона, с уговорката, че продължава броенето на бюлетините в Калифорния и Ню Йорк.

В изявление, публикувано късно снощи, правният съветник на предизборния щаб на Тръмп Джена Елис отхвърли повторното преброяване в Джорджия като просто второ преброяване на "незаконните бюлетини", включени в първото преброяване и заяви, че щабът на Тръмп ще използва "всички законни средства".

Новата стратегия на Тръмп в опит да промени резултата от изборите

Президентът на САЩ Доналд Тръмп ще се срещне в Белия дом с републиканските лидери на щатския парламент на Мичиган, докато неговият предизборен щаб продължава все по-отчаяните си опити да промени резултата от проведените на 3 ноември президентски избори след серия от провали в съда, предаде Ройтерс.

Новата стратегия на предизборния щаб на Тръмп, според три източника, запознати с плана, е да бъдат убедени контролираните от републиканци парламенти на спечелени от Байдън ключови щати като Мичиган и Пенсилвания да променят резултатите от изборите и да прехвърлят тези щати на страната на републиканския президент.

Опитите на Тръмп да промени резултата от изборите чрез повторно преброяване и съдебни дела нямаха особен успех, отбелязва Ройтерс и припомня, че ръчното преброяване на около 5-те милиона гласа в щата Джорджия потвърди победата на Байдън, а съдии в три щата отхвърлиха искове на предизборния щаб срещу преброяването на гласовете.

Бившият вицепрезидент на Барак Обама Джо Байдън си е осигурил 306 гласа срещу 232 за Тръмп в избирателната колегия от 538-те електори, която определя победителя в изборите. Кандидатът, който спечели народния вот в един щат, по правило печели гласовете на всички електори от този щат. Тази година електорите ще се съберат на 14 декември, за да определят победителя, обяснява агенцията.

Високопоставен представител на кампанията на Тръмп заяви, че целта е да се всее съмнение за резултатите в някои щати, като се оказва натиск върху щатските депутати да се намесят, като назначат подкрепящи Тръмп членове на Избирателната колегия.

Правни експерти привлякоха внимание към идеята, че действащ президент може да се опитва да подкопае волеизявлението на избирателите, макар че изразиха скептицизъм дали щатските парламенти могат, спазвайки закона, да назначат избрани от тях членове на Избирателната колегия.

Лидерите на двете камари на Конгреса на Мичиган , републиканците Майк Шърки и Лий Чатфилд, ще посетят Белия дом по искане на Тръмп, съобщава източник в Мичиган. Те ще изслушат това, което президентът иска да им каже. По-рано тази седмица Шърки заяви пред местна медия, че щатският парламент няма да назначи избрани от него лица в Избирателната колегия.

Контактите на президента с представители на щатските власти са промяна на тактиката в кампанията за преизбирането му, която не успя да намери доказателства за неподкрепените с факти твърдения на президента за широкоразпространени измами. Членове на избирателни комисии заявиха, че не са открили данни за големи нарушения.

Въпреки неуспехите предизборният щаб на Тръмп не се е отказал от опитите си да промени резултатите от изборите чрез съда. Личният адвокат на президента Руди Джулиани заяви вчера на пресконференция, че планира да заведе нови съдебни дела и обвини демократите, че са създали "национален заговор", за да отнемат победата на Тръмп. Той не представи доказателства в подкрепа на това твърдение, отбелязва Ройтерс.

Тръмп използва президентската си власт, за да опита да обърне изборите, пише "Вашингтон пост". Изданието отбелязва, че той оркестрира широкообхватна кампания на натиск, за да убеди представителите на републиканците в Мичиган, Джорджия и на други места да игнорират волята на избирателите, които са избрали Джо Байдън.

Тръмп взе на мушка Мичиган в тактиката си да подкопае изборите, пише "Ню Йорк таймс". Предприемайки доста дръзка стъпка, президентът Тръмп покани лидери на републиканците в Мичиган в Белия дом, опитвайки да накара щата да не утвърждава победата на Байдън. Това усилие да преобърне изборните резултати почти сигурно е обречено на провал, както признават дори много хора от обкръжението на Тръмп. То вече претърпя съдебни поражения в редица щати, коментира "Ню Йорк таймс".

Тръмп увеличава усилията си да обърне изхода от изборите, пише по темата и "Уолстрийт джърнъл". Изданието посочва, че президентът настоява републиканците да подкрепят твърденията му за изборни измами и е заплашил онези от тях, които не са съгласни с отказа му да признае резултатите. Следизборната кампания на Тръмп за избягване на загубата от избрания президент Джо Байдън - която е без прецедент в съвременната американска история - все повече показва признаци, че поражда напрежение сред някои конгресмени и губернатори от републиканците, посочва изданието.

Байдън разкритикува "невероятната безотговорност" на Тръмп

Новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън разкритикува "невероятната безотговорност" на Доналд Тръмп, който още отказва да приеме резултата от изборите на 3 ноември, предаде Франс прес.

"Мисля, че (американците) са свидетели на невероятна безотговорност, на крайно вредни послания, изпращани на останалата част от света, за функционирането на демокрацията", каза той на пресконференция в град Уилмингтън.

"Убеден съм, че той знае, че е загубил и че аз ще положа клетва на 20 януари", добави Байдън. "Това, което той прави, е просто скандално", каза демократът.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят