Пояс с експлозиви е намерен в Париж

Брюксел остава блокиран с въведаната най-висока степен на терористична опасност

Пояс с експлозиви е намерен в Париж

Френската полиция потвърди, че е открит пояс с експлозиви на улица в Париж, 11 дни след атентатите, отнели живота на 130 души. Устройството прилича на поясите, използвани при терористичните удари. Открито е в понеделник следобед от чистач в кошче за боклук на улица в парижкото предградие Монруж, където се знае, че е бил в нощта на атентатите един от основните заподозрени - Салах Абдеслам.

Би Би Си отбелязва, че устройството не разполага с детонатор.

Следователите твърдят, че според данните от мобилни телефони Салах Абдеслам, чийто брат Брахим се взриви по време на атаките - е бил в района на 13 ноември.

Една от теориите е, че Салах Абдеслам е планирал да детонира експлозивите, но се е отказал.

"Може би е имал технически проблем с взривното устройство", заяви полицейски източник пред агенция "Ройтерс".

Според местни медии устройството съдържа експлозиви и метални шрапнели, подобно на устройствата, използвани при атентатите в Париж.

Във Франция и Белгия се провежда масивна операция за издирването на Абдеслам, 26-годишен френски гражданин, живеещ в Белгия.

В Брюксел остава в сила най-високата степен на терористична опасност, а училищата и метрото остават затворени и във вторник. От неделя насам там бяха арестувани общо 21 човека при безпрецедентна спецопарция, свързана с издирването на Салах Абдеслам. На един от задържаните са повдигнати обвинения за тероризъм, свързани с атентатите в Париж, други 15 са освободени, а на трима арестите са удължени.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?