“Поясът на водката” загуби войната

“Поясът на водката” загуби войната

Европейският парламент (ЕП) гласуват против предложението на евродепутати от Полша, Финландия, Балтийските държави, Швеция и Дания за затягане на правната дефиниция за това какво представлява водката, съобщи ББС.

Страните от т.нар. “пояс на водката” искаха да се ограничат материалите за производството на този вид алкохол само до зърно и картофи. Мнозинството от членовете на асамблеята в Страсбург обаче гласуваха за по-широка дефиниция.

Водката, която не е произведена от картофи и зърно, ще трябва да има надпис на бутилките, който указва точното съдържание. Евродепутатите обаче не въведоха ограничения в големината на шрифта за този надпис, въпреки предложението на парламентарната комисия по околна среда, здравеопазване и безопасност на храните.

Решението е в полза на държави като Великобритания, Франция и Германия, които използват захарно цвекло, цитрусови плодове и грозде при производството на водка. Това означава, че Великобритания най-вероятно ще запази своето второ място сред най-големите производители на този вид алкохол след Русия.

Само преди няколко месеца този вариант на текста беше отхвърлен.

Полша направи всичко възможно   

Преди гласуването в кулоарите на Европейския парламент, Полша сложи на масата своите възможно най-убедителни аргументи за строго регламентирана дефиниция на водката, предаде ББС. Пред маса, отрупана с чашки, се изви опашка от депутати, служители и зяпачи. Чашите се пълнеха и изпразваха на бързи серии, паралелно с тях се усилваше тона на разговорите, а полски наденици и черен хляб подпомогнаха приемането на алкохола.

Така поляците се опитаха да убедят европейското представителство в тезата си, че наливаната водка трябва бъде произведена от картофи или зърно, най- много от захарно цвекло, но нищо повече. Полша не беше сама в това искане.

Прибалтийските държави като Литва, Латвия и Естония, заедно с Финландия, Дания и Швеция искаха от Европейския парламент затягане на правната дефиниция за водка. Те бяха подкрепени още от Словакия и Унгария.

“Тези страни произвеждат 70 процента от водката в ЕС. Също така те консумират 70 процента от тази водка. Така че ние знаем много добре за какво говорим”, заяви финландският евродепутат Александър Стъб.

Срещу тях се противопоставиха страни като Великобритания, Франция, Италия и Испания. Те може и да нямат вековни традиции в производството на водка, но сръчно се опитват да се наместят в растящия пазар, коментира ББС.

Поляците и финландците настояваха, че водката е тяхно наследство, но в това ясно прозираха силни бизнес интереси. Докато продажбите на останалите спиртни напитки остават равномерни, при водката се забелязва отчетливо покачване.

“Аз си мисля, че нещата стоят именно по този начин – можем ли да получим търговско предимство за нашия вид водка и да затворим пазара за водката произведена във Великобритания и в други части на ЕС”, заяви британският евродепутат Джон Боуис.

Европейският водка – алианс, който лобираше срещу въвеждането на по-стриктни регулации, заплаши преди гласуването, че ако се въведат по-строги регулации, въпросът ще бъде отнесен до Световната търговска организация.

Споделяне

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?