Появата на Костов е важна за изборите в София

Г-жо Дончева, какви са впечатленията Ви от първата сериозна публична изява на бившия премиер и лидер на СДС Иван Костов?

Бяха изразени сериозни възгледи. В частта, в която той даде своето виждане за управлението на СДС, има въпроси, които останаха незададени, но те ще бъдат задавани не само от хората, възприемани като чисти политически противници, но и от хора, носещи шлейфа от клиентела. В такива случаи е хубаво да се чуят и двете страни.

Смятам, че интервюто беше важно за СДС и не изключвам възможността да изиграе сериозна роля за местните избори в София, защото на практика Костов формулира каузата на софийските седесари. Има аналогия с тактиката на СДС от местните избори през 1995 г., когато загубиха цялата страна, но спечелиха София и превърнаха победата си в столицата в стъпало за атака на централната власт.

Иван Костов призова всички, включително и вашата партия, за изчистване от хората, свързани с бившите тайни служби.

Това е един от проблемите, по който аз вече съм говорила и не смятам, че трябва да коментирам казаното. Новият щрих е, че БСП получи първото признание от страна на Костов, а той е един от значимите лидери на СДС, че в последните 12 години сред социалистите е имало сериозни хора. Хора, които са видели, че тази зависимост от бившите специални служби не е най-добрата за партията и са водили политика за нейното преодоляване. Доколко успешна, доколко не, това е друг въпрос. Признанието на този факт за мен беше новото в думите на Иван Костов.

Иван Костов призова левицата към реформиране, за да може в България да има две демократични партии. Какво мислите за двуполюсния модел?

Аз не тълкувам това интервю нито като призив за връщане на двуполюсния модел, нито пък, че Костов е пожелал БСП за опонент. По-скоро той пожела и БСП да изглежда като нормална демократическа партия. Но фразите му преди това за отношението на БСП, към проблема, който той очерта, за мен означаваха, че той от много години вижда, че в БСП има реформаторски потенциал, нещо което СДС отрича.

Знам, че години наред ни беше втълпявано, че двуполюсният модел е в дъното на всичките ни беди. Изобщо не мисля, че това е вярно и смятам, че времето ще го потвърди в много голяма степен. Не може нещо, което не е проблем в десетки държави, да бъде тук недостатък. България може да стане двуполюсен модел, може да има две сериозни партии, обаче в това няма нищо лошо, ако се поддържат едни стандарти на политически живот, които да не препятстват появата на други партии. Ако те имат потенциал да станат силни, нека го направят, а ако не могат да се харесат достатъчно на гражданите, то нека те да ги игнорират, както стана на последните парламентарни избори.

Но по никакъв начин аз не тълкувам думите на Костов като желание за двуполюсен модел.

По отношение на онова, което той лансира като идеи за коалиционна политика, също много трудно могат да му бъдат намерени аргументи "против". Най-силната част е, че това се чу от неговата уста, защото по отношение дясното той е човек, който е доказал, че може да прави коалиции и компромиси, когато се налага. Аз също споделям това, че коалицията трябва да почива на ясни цели и принципи, а не просто на комбиниране, защото трябва да се спечелят изборите, а после ще видим.

Аз мисля, че проблемите на СДС с малките формации са огледални на тези на БСП. Обединението на левицата, според мен, не е в по-напреднала фаза. Формално и външно - вероятно е, но в дълбочина - смятам че не сме. Процесите на това обединение, както в левицата, така и в десницата, са огледални, защото те опират до липсата на доверие, а не на персонална неприязън.

Успешното обединение на левицата и на десницата ще доведе ли до край на НДСВ?

Не, общо взето тече един нормален политически процес с написани правила, който позволява ако си добър и можеш да формулираш нови идеи, които да намерят обществена подкрепа, ако можеш да си направиш структури и всичко останало, да си го правиш. В това няма нищо лошо. Никой не е виновен, че НДСВ не могат да формулират идеи. Симеон Сакскобургготски не е идея, не е кауза и не може да бъде. Той свърши работа за спечелването на едни избори, но не е нещо трайно. Това е проблема на НДСВ, плюс неща като правенето на една партия. Спомнете си, че БСДП в началото на 90-те годни имаше шестдесет хиляди членове, а сега не можете да намерите и шейсет. Не другите партии са виновни за това, а уменията на хората.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?