Според Ивайло Калфин

Появата на Пеевски в ЕП ще е подигравка към българите

ДПС ще има много тежки проблеми с либералите в Европа

Ивайло Калфин. Сн.БГНЕС

Евентуалното влизане на Делян Пеевски в Европейския парламент (ЕП) ще е подигравка към българите, смята водачът на листата на АБВ Ивайло Калфин. Според него ако това се случи, то ДПС ще има много тежки проблеми със семейството на либералите. Това заяви Калфин пред Нова телевизия.

В последните дни неуспелият шеф на ДАНС Делян Пеевски беше номиниран от няколко структури на ДПС в страната за водач на листата на партията на Ахмед Доган. Стартът беше даден от Кърджали, ключов град за движението. Зам.-председателят на парламента Алиосман Имамов потвърди, че той ще бъде на едно от трите избираеми места в листата на ДПС. Това предизвика подновяване на протестите в страната и остри изказвания на редица политически лидери. В същото време Пеевски пази мълчание по въпроса.

"Появата на господин Делян Пеевски в ЕП, след като знаем, че включително последният доклад на Европейската комисията, без да му споменава името, много нашироко се занимаваше с него, означава две неща. Най-малкото аз очаквам ДПС да има много тежки проблеми със семейството на либералите. Не си представям как ще седне господин Пеевски в семейството на европейските либерали. И на второ място, това, мисля, че е подигравка към българите", каза Калфин.

"Виждам, че има един ентусиазъм в структурите на ДПС напоследък за неговото номиниране и издигане. Това не прави никаква услуга на ДПС. Кандидатирането му за мен е скандално, защото той е един от хората, които предизвикаха масови протести в България, и то с назначението му на най-неподходящото място", допълни Калфин.

През юни 2013 г. Пеевски беше избран за шеф на ДАНС след законови промени, така че да отговорят на неговия профил. Това доведе до масови протести срещу задкулисието в българската политика.

"Готов съм да се боря с господин Делян Пеевски, даже много ми е интересно да обсъждам европейски теми с него, той вероятно ги познава много добре", добави бившият външен министър по времето на тройната коалиция и настоящ евродепутат от Коалиция за България Калфин.

"Имаше една много спонтанна реакция след неговото назначение и дотам бяха всъщност и успешните протести, доколкото управляващите се отказаха от тази безумна идея – да го сложат за ръководител на ДАНС", каза още Калфин.

Относно предстоящите избори и това дали са вътрешни или европейски, Ивайло Калфин каза: "Това, което правим и за това участваме в това състезание, е действително да се обявим против статуквото, и аз бих казал - против начина, по който в момента виждаме левицата да управлява. Ние затова сме се борили сума време и не може да има този вид управление и това, което се случва в момента, да се свързва с лявата алтернатива, просто е абсурдно".

"Залогът е голям. Като пътуваме из страната непрекъснато имаме изключително голям интерес към нас, което вече е залог след това за добра подкрепа”, заключи водачът на листата на АБВ за евроизборите Ивайло Калфин.

Споделяне

Още от България