Появи се анонимно видео, подкрепящо тезата, че Полфрийман е жертва

Съдът обяви, че австралиецът може да напусне страната

Появи се анонимно видео, подкрепящо тезата, че Полфрийман е жертва

Появи се видео, което показва кадри от охранителни камери в близост до мястото на убийството на студента Андрей Монов в нощта на 28 декември 2007 година в София. Клипът е озаглавен "ИСТИНАТА за Джок Полфрийман" и е качен в YouTube, но авторът е анонимен.

В материала са разказани някои факти от делото за убийството на Андрей Монов, заедно с коментари и въпроси, които са останали без отговор по делото. Видеото показва, че съдържанието на алкохол в кръвта на убития Андрей Монов е било 2.9 промила, а на убиеца Полфрийман е 0.15 промила.

Тъй като на места записът е неясен, авторите обясняват с текст какво "какво се случи вечерта на 28.12. 2007 г. и как е постъпил тогава Джок Полфрийман". Те препоръчват видеото да се гледа на голям екран.

На началните кадри се вижда голяма група момчета, в която се твърди, че участва и Андрей Монов. Той се различава от останалите по белия кант на якето си. Заснета е и появата на Джок Полфрийман, за когото се твърди, че се втурва да защити човека, когото "групата на Монов напада".

Видеото обяснява, че самият Джок Полфрийман се е намесил в защита на момче от ромски произход. После той бил нападнат от групата и е бил повален на земята, замерван и удрян с павета. Никой от тях не е бягал от австралиеца, както по-късно е посочено в показанията им. В клипа се вижда мъж, който лежи на земята пребит и се твърди, че това е Полфрийман. Той е пазен от агресията на членове на групата на Монов от неизвестен мъж, който не е разпитан по делото.

Един от поставените въпроси във видеото е : "Кой има интерес от създадената обществена истерия, в която образът на Джок Полфрийман е медийно моделиран и не съответства на истината?"

Българският съд осъди Полфрийман на 20 години затвор за хладнокръвното, според съдебния състав, убийство на студента Андрей Монов. Истерията се разрази миналия месец, след като осъденият бе пуснат от затвора предсрочно от състав на Софийския апелативен съд, защото е дал доказателства за своето поправяне. Председател на състава бе ръководителят на Съюза на съдиите в България Калин Калпакчиев, известен критик на главния прокурор Сотир Цацаров.

Видеото казва, че най-важният въпрос е защо кадрите на бягащия Полфрийман се водят за изчезнали и не са приложени към делото за убийството на Монов, а тези от "Булбанк" не са изискани никога. Това не е точно така. Кадрите са били налични по делото, както казва адвокатът на Полфрийман, но съмнението е, че им е било обърнато внимание.

Преди седмица адвокатът на Полфрийман Калин Ангелов публикува във Фейсбук кадър от видеозаписа от вечерта на убийството на Андрей Монов. На него се вижда как Монов и негов приятел гонят някого. Адвокатът казва, че това е момчето, което Полфрийман се е опитал да защити, за да предизвика агресията на групата на Монов. Кадърът, показан от адвоката, присъства и в анонимното видео.

"През онази трагична нощ Джок Полфрийман не е нападнал с намерение да убие 16 нищо неподозиращи младежи, с единствената цел да покаже на българското общество колко не го уважава (в какъвто смисъл е обвинението и присъдата му). Преди намесата на му, 13 от тези младежи нападат двама случайни минувача, като основно се съсредоточават върху един от тях (на картинката е червеното кръгче). Настигат го около входа на метрото при Булбанк, където го повалят на земята и започват да ритат и бият. Именно в негова защита се намесва Полфрийман. Интересно е че никой от групата (на Монов) по-късно не казва за това", пише адвокат Ангелов.

Защитникът на Полфрийман казва, че сцената е заснета от видеонаблюдението, но файлът е напълно игнориран от съда, а видео-техническата експертиза пропуска това преследване. Адвокатът обяснява, че самият файл не е даден на защитата, за да се запознае задълбочено с него. Защитата го е гледала за първи и единствен път едва в съдебната зала - на малък лаптоп, пред който са се сбутали едновременно адвокати, прокурори и граждански ищци.

Австралиецът Джок Полфрийман беше осъден на 20 години затвор за убийството на студента Андрей Монов през 2007 г., Той бе освободен от затвора под условие от с определение на Софийския апелативен – след като бе изтърпял малко над 13 години от присъдата си. Това доведе до остра политическа реакция срещу съдебния състав, а проправителствените медии организираха брутална кампания срещу тримата съдии.

Главния прокурор Сотир Цацаров поиска Върховният касационен съд (ВКС) да възобнови делото за освобождаването на Полфрийман, за да бъде преразгледано решението за пускането му. Отсега е ясно, че ВКС няма правомащия да преразглежда окончателни съдебни решения и това най-вероятно ще предизвика кампания и срещу председателя на върховния съд Лозан Панов.

В момента Полфрийман се намира в Центъра за временно настаняване на чужденци в Бусманци като нелегален имигрант, защото няма документ за самоличност, представен на българските власти.

Междувременно в сряда Софийският градски съд обяви, че Полфрийман няма забрана за напускане на страната, защото тя е отпаднала в момента, в който присъдата му за убийство е влязла в сила. Разпореждането на съда е окончателно.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?