Появи се и фалшива подписка за изборна регистрация на СДС

Появи се и фалшива подписка за изборна регистрация на СДС
В СДС се събира фалшива подписка за самостоятелно регистриране на партията за изборите за Европейски парламент, въпреки подписаното коалиционно споразумение с ДСБ. Това обявиха в петък от Националния предизборен щаб на "Синята коалиция" (СДС-ДСБ). Според председателя на парламентарната група на ОДС Йордан Бакалов зад тази подписка стои ДПС.

Подписките се събират в градове, които са под силното влияние на бившия партиен лидер Пламен Юруков и настоящия зам.-председател на СДС Пламен Радонов, считани от свои съпартийци за протежета на бившия висш син функционер и настоящ депутат от ДПС Христов Бисеров.

"Ахмед Доган официално обяви война на "Синята коалиция". Целта е да се провали нейната регистрация. ДПС изпитва неистов страх, че когато излезе в опозиция ще трябва да отговаря за своите действия", коментира депутатът. Той призова привържениците на СДС и ДСБ да не участват във фалшивата подписка.

Бе съобщено, че коалицията започва да събира истинската си подписка на 29 април.

Ден преди това се очаква да излезе съдебното решение за регистрацията на новото ръководство на СДС.

"Паниката е голяма. Тя настъпи в момента, в който НЦИОМ представи данни, че "Синята коалиция" е на два процента преди ДПС. Очаквахме кални номера", коментира съпредседателят на общия коалиционен предизборен щаб Петър Москов (ДСБ).

Съдебни жалби

Освен скандала с фалшивата подписка, в петък продължи да се нагнетява и напрежение около проблемите със съдебната регистрация на партията. Членът на столичната организация на СДС в "Оборище" Николай Гацев, който е противник на новия син лидер Мартин Димитров, се появи в Народното събрание и започна да раздава копия от жалбата си срещу съдебния състав, който трябва да реши окончателно въпроса.

Гацев, който е част от лобито на Юруков и Радонов, иска от шефа на ВКС отвод на двама от членовете на съдебния състав, който ще реши окончателно въпроса с регистрацията на новото ръководство.

Според Гацев съставът е "изключително неподходящ”, тъй като негови членове са съдия Лидия Иванова – съпруга на покойния депутат от СДС и вицепремиер Илко Ескенази и съдия Росица Ковачева, чиито син Петър Славов е активист на СДС, кандидат за народен представител и участник във вътрешнопартийните избори.

Копие от сигнала на Гацев е изпратено и до главния прокурор Борис Велчев.

Обичайните заподозрени

Фалшивите подписки за изборна регистрация на СДС се събират във Велико Търново и Русе. И двата града са под силното влиянието на партийното лоби около бившия партиен лидер Пламен Юруков и настоящия зам.-председател на СДС Пламен Радонов. Двамата работят срещу коалицията с ДСБ.

Само преди седмица Юруков, който се води партиен председател по документи заради делата срещу регистрацията на новото ръководство начело с Мартин Димитров, директно обяви, че няма да разпише общите листи с другата дясна партия.

Основната фигура на СДС-Русе е Румен Христов. Той загуби вътрешните избори за лидер на партията през декември, като получи най-много гласове от районите, контролирани от Юруков. Христов обаче се класира за водач на синята листа в Русе за евроизборите.

В същото време цялата организация на СДС-Велико Търново, която е под влиянието на Пламен Радонов, бойкотира вътрешнопартийните избори за депутатските листи заради коалицията с ДСБ.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?