Появи се неизвестен акционер в БТК, оспорва продажбата й

Близък до прокремълския бизнесмен Малофеев обвини ВТБ, че пробва незаконно да вземе телекома

Дмитрий Косарев

Неизвестен досега за българската публика акционер в БТК се появи изненадващо, за да оспори незабавната продажба на телекома от руската "Внешторгбанк" (ВТБ) за уреждане на непогасени заради фалита КТБ дългове на компанията.

Структура на Дмитрий Косарев, свързана с руския бизнесмен Константин Малофеев, който е близък до Кремъл, се обяви за собственик на 43 на сто от "Българската телекомуникационна компания" (БТК), предаде руското издание "Комерсант" в петък. Фирмата на Косарев "Емпрено Венчърс" (Empreno Ventures) твърди че притежава 100% от "Ел Ай Си Телекомюникейшън" (LIC Telecommunication), която пък държи 43% от БТК.

Сто процента от БТК се държат от компанията "В Телеком Инвестмънт" (V Telecom Investment S.C.A), в която през първото полугодие на годината 43.3 на сто бяха притежание на LIC Telecommunications, която преди това се казваше SHCO 79 и бе собственост на мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев. 33.3% от телекома са на "Крушър Инвестмънт" (Crusher Investment), която е контролирана от ВТБ, а останалите 23.4% са на миноритарни акционери, посочва "Комерсант".

Изданието припомня, че в началото на 2015 г. компанията "Ел Ай Си 33" ( LIC33) на Пиер Леврие взе деля на Цветан Василев в БТК, но през юли Луврие обяви, че активите са върнати на предишния им собственик.

От "Емпрено", които към оня момент били контролирани от Цветан Василев, уточняват, че именно те са купили акциите на Луврие, като тогава е било договорено Василев вече да не е бенефициент на акциите, а такъв да стане Косарев. Условията на сделката не се разкриват, тъй като ситуацията била "специална", Василев имал нужда от партньор, а акциите на LIC Telecommunication не стрували много, цитира руското издание обясненията на "Емпрено".

Във връзка със спешната продажба на БТК от ВТБ за уреждане на изискуемия отпуснат от руската ланка кредит за 150 млн. евро при пълен залог на телекома, от компанията на Косарев твърдят, че "ВТБ Кепитъл България" блокира одобряването на предложения за рефинансиране на този дълг от трети лица.

Според "Емпрено"обявеният конкурс за продажба на БТК е непрозрачен, провежда се от ВТБ в конфликт на интереси и се използват държавни пари за незаконно поглъщане и овладяване на БТК. Освен това претендиращият за акционер в компания посочва при това положение излиза, че цената на БТК през погасяването на кредита ще е под 176 млн. евро, докато реалната ѝ стойност е над 1 млрд. евро.

Според Косарев, победителят в търга за БТК вече е предопределен от ВТБ и това е "някой си Спас Русев". "Източникът на финансиране на Спас Русев е самата "ВТБ Кепитъл", а Русев има договореност с братята Велчеви", твърди още Косарев. По думите му "всички акции на БТК и на нейните холдингови компании са запорирани както в България, така и в Люксембург по делото КТБ, а ръководената от бившия финансов министър на България Милен Велчев "ВТБ Кепитъл България" манипулира българската прокуратура и другите компетентни органи и е в готовност насилствено да погълне БТК".

"Нашите действия по време на цялата процедура са били и продължават да са напълно честни и открити", коментира часове в съобщение до медиите Милен Велчев.

"Това е ясен случай, в който "ВТБ Кепитъл" се стреми да си възстанови сумата, дължима от българска институция, изпитваща финансови затруднения. Заемът е в просрочие, защото основният собственик изпитва затруднения и компанията не е в състояние да се рефинансира нито чрез собствен капитал, нито чрез дълг. "ВТБ Кепитъл" направи предложение за рефинансиране, но не получи подкрепа от акционерите, въз основа на което пристъпваме към реализиране на обезпечението, заяви още Велчев.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес