Появи се нов запис с Борисов: От 4.5 млн. станаха 16 млн. лв., щот тре'а да му построим хотела в Гърция

Снимка: БГНЕС

Нов запис с глас, силно приличащ на премиера Бойко Борисов, бе изпратен до медиите в сряда. По традиция – имейлът е анонимен, а според сайта "Биволъ" е пратен от лесен за локализиране български IP-адрес. Авторите му твърдят, че премиерът си говори с председателя на Конституционния съд и бивш главен прокурор Борис Велчев чийто глас обаче не се чува нито веднъж. Пред Mediapool Велчев призна, че е имал такъв разговор с премиера. Той не можа да си спомни кога точно се провел, защото темата не е била запомняща се.

Вероятно записът е правен от човек, който е бил в същото помещение с Борисов. Самият разговор изглежда безобиден и едва ли в него може да се открие нещо укоримо. Пускането му явно цели да държи под напрежение участниците в него. Освен министър- председателя, чийто тайно записани разговори и снимки изтекоха през последните седмици, в случая предупреждение може да има и към Борис Велчев с оглед важни предстоящи решения на КС.

Имейлът до медиите е подписан с хаштаг #БъдетеНаивни, напомнящ на хаштаговете на хазартния бос Васил Божков - #БъдетеЗдрави и #БъдетеСмели.

Дадох му парите и му пратих проверка

Записът е правен миналия април. В него Борисов и Велчев обсъждат два паралелни скандала – с довършването на новия корпус на УНСС и със спорове между ректорта на Великотърновския университет проф. Христо Бонджолов и преподаватели и студенти във висшето училище в навечерието на избора за нов ректор.

Миналата година УНСС уведоми правителството с писмо, че е пред фалит и няма средства да плати за строежа на новия си учебен корпус, започнат през 2016 г. с пари от оперативната програма "Региони в растеж".

Малко след писмото Борисов отиде заедно с финансовия министър Владислав Горанов да разгледа недовършения корпус. Той обеща правителството да отпусне 7.5 млн. лв. на УНСС, което бе сторено светкавично. Аргументът на премиера бе, че не иска недовършеният строеж да стои като паметник.

От разговора обаче става ясно, че Борисов не е особено доволен от тогавашния ректор проф. Стати Статев. Той разказва, че му е обещал парите, но същевременно му е казал, че ще му прати проверка от Агенцията за държавен финансов контрол.

"Щото му казах: Аз утре ще дойда, ще ти дам парите, но паралелно с това вкарвам АДФИ и от хотела ти в Гърция до тука ще дойдат по това...Ааааа, викам, сладур такъв, ще ме притискаш. Аз утре ще дойда, ще разгледам и ще ти кажа. От 4.5 млн. лв. станаха 16 млн. лв., щот тре'а да му построим и хотела", казва Борисов.

За чий хотел става дума, не е ясно. В имуществената си декларация през 2018 г. ректорът Статев е декларирал, че има къща с двор на о-в Тасос.

Като ми уволнява зам.-мнистъра, все едно ме шляпа през ръцете

По втората тема – скандалите във Великотърновския университет, които включваха и уволнението на зам.-министъра Николай Проданов като преподавател във висшето училище, Борисов заявява, че макар да не е от ГЕРБ, а от ВМРО, изглежда все едно той самият е ударен през ръцете. Темата бе широко обсъждана, след като коалиционният партньор на ГЕРБ нарече ректора на ВТУ Христо Бонджолов "самозабравил се". Преди това той отне студентските права на младежи от студентския съвет.

"Боре, не може да уволниш зам.-председателя на студентския съвет. После – уволнил моя зам.-министър на правосъдието. Може да е от ВМРО, ама все едно ме шляпа и мене през ръцете. Да ги върне, да си правят избори и, ако някъде ми подскажеш, може утре-вдругиден да пием по едно кафе и да ги...", заявява Борисов и констатира, че и двете страни са стигнали до крайности и трябва да се "умирят". Разговорът завършва с "Айде, братино!"

Помолиха ме да уредя среща

Освен съдия в КС, Велчев е професор по наказателно право във Великотърновския университет. През пролетта на миналата година е имало проблем със спортна зала на университета, която е протекла, но е нямало бюджет за ремонт.

"Ректорът на университета ме помоли да се опитам да уредя среща с премиера, за да се види дали може да помогне. Аз не съм присъствал на тяхната среща, но тя се състоя. След това Борисов ми се обади да ми каже как е протекла срещата. Не мога да потвърдя, че това е целият разговор, но имаше такъв разговор", разказва съдия Велчев.

В отговор на въпрос на Mediapool дали е имало и други разговори с премиера, Борис Велчев каза, че е имало.

"С премиера се познаваме, имаме си телефоните, но се съмнявам да сме имали повече от десет разговора през последните 15 години, като този може би е бил последният. Не мога да съм сигурен, не съм броил разговорите. Нямам практика да си говоря с премиера", обясни той.

Председателят на КС каза, че е "тормозил" Борисов за две неща, които са свързани помежду си – въвеждането на пряката конституционна жалба и нова сграда за Конституционния съд.

"Аз имам поне 4-5 официални писма до премиера. Говорил с него, кмета на София, регионалния министър, шефа на БАН, за да ми подскажат къде може да има такава сграда. Резултат досега няма. Ако се въведе правото на конституционна жалба за гражданите, което съм убеден, че рано или късно ще се случи, КС ще трябва има много по-голяма администрация. Въпросът със сградата трябва да бъде решен преди това", допълни той.

За кой ли път

Това е поредният запис с Борисов, който се пуска в последните няколко седмици. В началото на юни изтече разговор, в който премиерът говореше за председателя на парламента Цвета Караянчева и за миналогодишния опит на "Еврохолд" да придобие ЧЕЗ. "Еврохолд" първо бе проверяван от КФН, а после Комисията за защита на конкуренцията забрани сделката и в момента по случая се води спор във Върховния административен съд. "Иначе раздуйте това, че вкарах КФН по "Еврохолд" на тоя да му размажа физиономията, че не се съобразява с мене" , заяви в онзи разговор Борисов. Така и не стана ясно чия физиономия е опитал институционално да размаже премиерът, а прокуратурата изобщо не се поинтересува.

Две седмици по-късно бе пуснат нов запис. За него се твърдеше, че е с бившия шеф на "Лукойл" Валентин Златев, когото Борисов нарича "Валентин Василич". В този запис Борисов се оплакваше, че "Корнела и Радев" навсякъде твърдели, че Василич им е "гръб" и ги подкрепя. 

"При мен все още е най-сигурно", констатира премиерът в онзи разговор.

Споделяне

Още по темата

Още от България