Появиха се гласове за български закон "Магнитски"

Правителството се опитва да спаси от санкции държавните фирми

Появиха се гласове за български закон "Магнитски"

Споровете и неяснотите около обхвата на санкциите по американския закон "Магнитски" родиха идея подобен закон да се гласува и у нас. Целта е той да регламентира въвеждането на санкциите от САЩ в българската правна система. Не е ясно дали той ще се разшири до създаването на български санкционен режим срещу чуждестранни лица, които се считат за проблемни от гледна точка на националната сигурност или икономиката на страната.

Георги Кадиев: От първия ден ще работя за български закон "Магнитски"

"Настоящото българско законодателство не позволява санкции срещу фирми, засегнати от закона "Магнитски", поради тази причина единственото, което правителството може да направи е да забрани на държавни дружества да имат отношение с компаниите от списъка. Но не могат да се блокират банкови сметки, да се забрани дейност на фирмата или да се изиска предсрочно погасяване на кредити (освен ако условията по кредита не го позволяват безусловно)", счита кандидатът за депутат от БСП Георги Кадиев.

Ако влезе в парламента, той се ангажира от първия ден да работи по закон, подобен на "Магнитски", в българското законодателство. Според Кадиев подобен нормативен акт трябва да позволява "връщане назад за 10 години, защото всички сме наясно, че Пеевски формално излезе от всичките си фирми преди година и вече пак е собственик само на стар москвич". Бившият зам.-министър на финансите смята, че санкциите "Магнитски" са добър повод да се преосмисли действащото законодателство за борба с корупцията у нас, без обаче това да се превръща в "бухалка" срещу определени бизнесмени.

Адв. Янчо Трончев: Необходими са промени в банковото законодателство

Необходимостта от законови промени за въвеждането на санкциите "Магнитски" защити и специалистът по банково право адв. Янчо Трончев пред Mediapoool.

В момента по закон БНБ не може да се намесва в отношенията между банките и техните клиенти, тоест централната банка не може да издаде директни указания по санкциите, смята адв. Трончев. В същото време има неотменяемост на сетълмента, тоест на нареждането за плащане. Единственият вариант банката да откаже да изпълни наредена трансакция или да прекрати договора за банковата сметка с клиента е по законите за мерките срещу прането на пари и финансирането на тероризма. Тоест, ако банката има съмнение, че дадена операция е проблемна, тя може да сигнализира на ДАНС и другите компетентни органи, които да разпоредят как да се постъпи.

"Според мен при липсата на законодателство по въпроса всяка търговска банка трябва сама да реши как да постъпи при всеки отделен казус. Ако пусне съмнителна трансакция, рискува огромни глоби заради санкциите, а ако пък я откаже, рискува да бъде съдена от клиента", коментира адв. Трончев. Той смята, че нововъзникналите обществени отношения трябва да бъдат уредени с промени в законодателството, тъй като с акт на правителството няма как да се ограничат търговските операции на банките.

НАЛОЖЕНИ ГЛОБИ НА БАНКИ, НАРУШИЛИ САНКЦИИТЕ НА СЛУЖБАТА ЗА КОНТРОЛ НА ЧУЖДЕСТРАННИТЕ АКТИВИ НА САЩ

Източник: REFINITIV, компания за дю дилиджънс

Министър Асен Василев: Целта ни е да защитим държавните фирми

"Продължава работата във връзка с решението на Министерски съвет по отношение на други лица, които са били в управителни, контролни органи или съдружници и продължават да имат връзка със санкционираните по закона "Магнитски" лица", заяви в четвъртък служебният министър на финансите Асен Василев на брифинг в Министерския съвет.

По думите му всички министерства са дали указания към предприятията с над 50% държавно участие, както и всички структури да огледат съществуващите договори и взаимовръзки. Все още обаче няма обратна връзка какви и колко такива договори съществуват.

На въпрос за партията на Васил Божков "Българско лято" и получаването на евентуална партийна субсидия, министърът заяви, че новият парламент може да вземе отношение и да попълни българското законодателство.

"Това, което сме направили с решение на Министерския съвет, е изключително тясно. То е по-тясно от дефиницията на свързани лица в ДОПК, в закона за противодействие на корупцията. Причината да е толкова тясно е да се ограничи кръгът и ефектът върху държавните дружества. В закона за обществените поръчки има много ясно изключение, ако една обществена поръчка би застрашила икономическата и националната сигурност на страната, това лице може да бъде изключено по допустимост. Ние смятаме, че решенеито на Министерския съвет е напълно в границите на закона", коментира Асен Василев.

Споделяне

Още по темата

Още от България