Появиха се нови снимки на извращения над иракски затворници

В Америка бяха показани две нови снимки на американски охранители в багдадския затвор Абу Граиб, които позират усмихнати до тялото на починал затворник.

Двамата са сред седемте бивши охранители в затвора, обвинени от военен трибунал за малтретиране на иракски затворници.

Висши американски генерали вече декларираха, че това поведение към задържаните не е официално санкционирано.

Новите снимки станаха публично достояние ден след като първият американски военнослужещ бе осъден от военен трибунал по обвинения за издевателствата в Абу Граиб. Джеръми Сивитс бе осъден на една година затвор и освободен от военна служба.

Снимките на Сабрина Харман и Чарлз Грейнър бяха излъчени по американската телевизия Ей Би Си.

Президентът Джордж Буш заяви за иракски вестник, че САЩ ще разследват най-пълно малтретирането на иракски затворници, така че целият свят ще узнае кои са отговорни за тези действия, предаде Асошиейтед прес.

Изтезанията и сексуалните унижения не са присъщи на поведението на САЩ и на американския народ, посочва президентът в интервю за вестник Аз Заман, публикувано в четвъртък.

Иракският народ и светът ще се убедят, че извършваме най-пълно разследване и целият свят ще узнае истината за това как са били извършвани тези действия, дали са били нечии решения и заповеди, кой е взимал решенията и кой е издавал заповедите, изтъква Буш.

Същевременно демократът Джон Кери обещава, ако бъде избран за президент, да изтегли американските войски от Ирак до края на мандата си.

В интервю за Асошиейтед прес той разкритикува президента Джордж Буш, че е навредил на отношенията със съюзниците. Сега в тези отношения има толкова голямо напрежение, че само нов президент може да ги изглади.

"Няма да бъде като във Виетнам. Ще изтегля войските от Ирак с чест и като защитя интересите на страната", обеща той.

Кери каза също, че ако стане президент, ще убеди страните, които не участват в коалицията, да предоставят миротворци за Ирак.

Някои от най-близките съветници на Буш смятат, че медиите са отговорни за представянето на цялостно депресираща картина от събитията в Ирак, която не отговаря на истината.

Споделяне

Още от Свят