Появиха се съмнения за немската диплома на кандидата на ДПС за екоминистър

Станислав Анастасов

Съмнения за дипломата за висше образование на кандидата на ДПС за министър на околната среда Станислав Анастасов се появиха, след като до няколко медии бе разпратена неофициална информация, че той не е завършил престижния Технически университет в Мюнхен (TUM). Това бе съобщено в разпратената ден по-рано негова биографична справка.

Според тази справка 31 годишният активист на младежкото ДПС е завършил информатика в споменатия университет и стопанско управление в СУ "Св. Климент Охридски".

Според неофициалната информация Анастасов действително е бил приет със стипендия в германския университет TUM, но още на първата сесия не е взел нито един изпит и е трябвало да се прибере в България.

Проверка на "Биволъ" е показала, че няма никаква публична информация за дипломирането на Станислав Анастасов в TUM. От сайта са отправили официално запитване, за да не се окаже, че става дума за поредната "немска калинка" (по алюзия с несъществуващата диплома на бившия шеф на Държавен фонд "Земеделие" от времето на ГЕРБ Калина Илиева - бел. ред.).

Кандидатурата на Анастасов за екоминистър бе представена със суперлативи от ДПС, а и от премиера Пламен Орешарски. Анастасов бе шести в листата на ДПС за евродепутати веднага след Искра Михайлова, за чийто министерски пост е гласен от движението. Още в нощта след изборите лидерът на ДПС Лютви Местан обяви, че ДПС е готово с кандидатурата на "много, много стойностен министър".

Премиерът Орешарски също похвали младия Станислав Анастасов и го определи като "една от силните кандидатури", но не можа да посочи къде е силата на тази кандидатура. Единственият му аргумент бе, че "той от една година идва всяка седмица в Министерския съвет на съответна сбирка”, като не стана ясно каква е тази съответната сбирка.

Освен че е завършил TUM в Германия и СУ в София, за Станислав Анастасов се знае малко. Член е на ръководството на младежкото ДПС и координатор на Балканската либерална мрежа ISEEL. Бил избран за вицепрезидент на Младежкия либерален интернационал IFLRY.

Дори лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов похвали номинацията на ДПС за нов министър на екологията. В четвъртък той каза: "Не го познавам. Впечатляващо му е СV-то от това, което чух снощи по телевизията". А по повод на опита му каза:

"Кой от тях имаше някакъв опит? Чобанов какъв опит има? Стойнев какъв опит има? Докараха всичко до просешка тояга. Нямат опит. Единственият опитен там беше Станишев и трябваше да стане премиер и да си носи политическата отговорност”.

Веднага след анонса на кандидатурата на Анастасов плъзнаха слухове, че младият депесар няма на практика и ден трудов стаж, защото се е занимавал само с партийна дейност. Неофициално обаче се заговори, че единствената работа, която е заемал, е била на шофьор в ДПС.

Бившият лидер на младежкото ДПС Корман Исмаилов не отрече и не потвърди тази информация. Пред Mediapool той каза, че Станислав Анастасов е изпълнявал функциите на секретарка в организацията, включително е бил и шофьор.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?