Позабравен конфликт помрачи Купата на африканските нации

Позабравен конфликт помрачи Купата на африканските нации

Годината, в която в Африка за пръв път ще се проведат финалите на световното футболно първенство, друг футболен форум - турнирът за Купата на африканските нации - започна с трагедия. Атака на местни сепаратисти срещу националния отбор на Того завърши със смъртта на трима души.

В понеделник анголските власти арестуваха двама души за нападението, съобщи ББС. Анголското национално радио предаде, че двамата заподозрени са задържани в северната провинция Кабинда, където в петък бе атакуван автобусът на футболните национали на Того, които трябваше да участват в турнира за Купата на африканските нации.

При нападението загинаха шофьорът на автобуса на отбора, помощник-треньорът и пресаташето на футболната федерация на Того, а няколко души бяха ранени.

Анголската сепаратистка групировка "Фронт за освобождение на Кабинда" пое отговорност за 30-минутния обстрел на автобуса. Задържаните за атаката двама души са бойци на групировката.

Британският вестник "Индипендънт" коментира, че нападението в размирния анклав показва как една изненадваща атака може да смути прекалено самоувереното и слабо подготвено правителство и да привлече международното внимание към една непонятна борба.

Преди нападението се смяташе, че групировката "Сили за освобождение на Кабинда" постепенно се разпада, разкъсвана от вътрешни борби и с едва 200 бойци. Дългата война на сепаратистите с централното правителство трябваше да е приключила още през 2006 година. Един анголски министър заяви, че групировката вече не съществува като бойна сила, но въпреки това сепаратистите, които се борят за по-голям контрол над огромните нефтени залежи в анклава, успяха да изпратят кърваво послание, с което напомниха за съществуването си.

Турнирът за Купата на Африка трябваше да демонстрира прогреса на Ангола - най-големия производител на петрол в Африка - след десетилетия на брутална гражданска война. Размирната провинция Кабинда обаче, където човешките права масово се погазват, разбива на пух и прах модерния, демократичен имидж, демонстриран от правителството.

След като се възстановиха от първоначални шок, футболистите на Того поискаха да участват в турнира, но правителството им нареди да се оттеглят заради съображения за сигурност. Според Конфедерацията на африканския футбол участието на отбора в турнира няма да е възможно, отбелязва ББС.

В същото време спортният министър на Того проверява дали отборът все пак може да се завърне в турнира, след като изтече тридневният траур.

Станалото повдигна въпроса защо Ангола е преценила да се играят срещи в Кабинда. Провинцията е разделена от останалата част на страната от Демократична република Конго. Същевременно бе критикувано и решението на служители от Того, да се пътува в район, в който екстремистите са активни.

По-късно в понеделник в Кабинда ще се играе срещата между отборите на Брега на слоновата кост и Буркина Фасо. Мачът между Того и Гана е отменен.

Подобно на много други конфликти в Африка, причината за размириците в Кабинда е петролът. Провинцията, която до 1975 г. е под контрола на Португалия, изнася над половината от двата милиона барела, които Ангола произвежда всеки ден, с което си спечели прозвището "Кувейт на Африка". На хартия анклавът, който е откъснат от останалата част на Ангола, трябва да получава 10 процента от приходите от добива на нефт, припомня "Индипендънт".

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?