Позабравената лекарствена далавера на мъжа на Арсенова отново на дневен ред

Позабравеният скандал с търга за онколекарства, спечелен от мъжа на бившия екоминистър Долорес Арсенова отново изплува на дневен ред, след като премиерът Бойко Борисов обяви преди дни, че предстои акция ”Наглите” да се пренесе и при фармацевтичните фирми.

Здравният министър Божидар Нанев обясни, че се проверяват търгове за доставка на лекарства, както и картелно споразумение между фармацевтични компании. Това извади в общественото пространство наново позабравения скандал с поръчката, спечелена от фирмата на Асен Арсенов - ”МС Фарма” през 2007 година. По случая бе образувана и прокурорска проверка, но материалите събират прах и по тях не се прави нищо.

Гръмкото изказване на премиера обаче стана повод за случая отново да се заговори, а Арсенова да се обяснява. Обвиненията са, че фирмата на Арсенов е продала лекарство за онкоболни с 300% надценка. Арсенов получавал от държавата 980 долара на флакон, който всъщност струвал 300 лева.

Арсенова заяви в петък пред бТВ, че обвиненията са ”грозни лъжи и нагли манипулации”, но не каза за колко е било купувано лекарството от ”МС Фарма” и за колко е продавано. Тя се оправда с това, че няма разрешението на производителя, а тази информация би могла да представлява търговска тайна. Все пак стана ясно, че Арсенова знае колко струва медикаментът, тъй като успя да направи сметката, че с това лекарство фирмата ”МС Фарма” е спестила на държавата 14 млн. лв.

Тя отрече, че оригиналното лекарство и генерика, който е доставяла ”МС Фарма” са били на едни и същи цени. ”Това е лъжа, нашият продукт се продаваше на много по-ниска цена. Нашият продукт е бил продаван с 25% по-ниско от оригиналния продукт, през следващите години цената му продължаваше да пада”, каза тя.

Арсенова се оплака, че децата ѝ и свекърва ѝ страдали, че срещу съпруга ѝ се отправят такива обвинения.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?