Пожар гори в местността "Танчовица" на Витоша

От МВР уточниха, че са пламнали сухи треви и храсти, огънят е овладян

Пожар гори в местността "Танчовица" на Витоша

Пожар гори на южния склон на Витоша - в местността "Танчовица". Огънят е на около 1000 м надморска височина, в района на селата Студена, Кладница и Чуйпетлово, съобщи БГНЕС.

Тойт се вижда от главен път E-79 още от района на гара Делян. Стълбът дим е около един километър. Пристигналите екипи на пожарната установили, че горят сухи треви и храсти.

Направени са просеки и огънят е овладян. На мястото са 15 служители на горското стопанство, 8 доброволци и пожарникари, които локализират огъня и изграждат просеките. От полицията съобщиха, че няма опасност за околните села и постройки.

За последно Витоша горя през юли миналата година в разгара на серията от масови протести срещу приемащия се тогава скандален Закон за горите, който в първоначалния си вариант позволяваше лесно изсичане и строителство на писти в природни паркове.

Пожарът доста време не бе потушен заради тежкия организационен хаос, който обхвана действията на МВР и липсата на техника. Стигна се дотам страната ни да откаже чуждестранна помощ от специализирани самолети за гасене, тъй като се създавало опасност от сблъсък във въздуха с българските военни хеликоптери, които изсипваха вода от Панчарево върху пламъците.

Така постепенно огънят обхвана около 300 дка гора, въпреки че земеделският министър постоянно обясняваше пред медиите, че пожарът не бил на територия от повече от 50 дка.

Съмненията, че пожарът е предизвикан умишлено се засилиха освен от паралелно провеждащите се протести срещу лобистките интереси на концесионера на ски-съоръженията в планината - "Витоша ски", и от факта, че според първоначалните данни на тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов стихията не е тръгнала от мълния. А в този отдалечен и непосещаван от туристи район, така и не стана ясно какво друго би могло да предизвика огъня.

МВР обаче така и не откри данни за умишлен палеж и разследването на случая беше прекратено около 4 месеца по-късно.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?