Пожар и експлозии в складове на "Арсенал", няма пострадали

Сн. БГНЕС

Малко след 21.00 часа в петък избухна пожар, а след това се чуха и експлозии в складове на завод "Арсенал” в местността Бузово кале в близост до казанлъшкото село Бузовград.

Пожарът е бил овладян, като на мястото са били изпратени три пожарни коли. Няма пострадали хора, не са били подложени на опасност и жителите на трите села в близост - Бузовград, Розово и Средногорово.

Няма опасност за населението след пожара, съобщи в събота пред БНР областният управител на Стара Загора Живка Аладжова. Комисия днес започва разследване на причините за инцидента. Вътрешноведомствена комисия на военния завод ще установи размера на щетите от пожара.

Пожарът е избухнал, след като са се запалили няколко тона нитролента в охраняеми складове, използвани за военни цели от 40 години. От този материал са се произвеждали старите ленти за фотоапарати.

Нитролентите и барутът са напълно съчетаеми, защото са нитропродукти, заяви директорът на "Арсенало" Николай Ибушев. При горенето им се издава лек пукот, но това не е взрив. Цялото количество в склада е изгоряло за десетина минути, преди да дойдат пожарните автомобили. Стените на склада са неразрушени, стопен е само покривът, който е от поцинкована ламарина.

Инж. Ибушев твърди, че площадката на "Арсенал" е на достатъчно безопасно разстояние от близките казанлъшки села Розово, Бузовград и Средногорово и се намира високо в Средна гора.

Цяла нощ територията на складовете е била охранявана от пожарникари и полицаи.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?