Пожар избухна в склад за боеприпаси в Украйна, 30 000 души са евакуирани

Над 30 00 души са евакуирани заради пожар в склад за боеприпаси до украинския град Калиновка. Заради взривовете властите са затворили въздушното пространство в радиус от 50 километра.

Според информацията до момента има двама пострадали. Не се съобщава за жертви. Нанесени са щети на пътища и железопътни линии. На площадката от около 60 хектара се съхраняват 188 000 тона боеприпаси. Украинските власти съобщиха, че пожарът е засегнал около една трета от територията на склада и все още не е локализиран. Взривовете на боеприпаси продължават, като се съобщава, че са по 3-4 в минута.

Премиерът на страната Володимир Гройсман съобщи, че предварителната версия за избухването на пожара води към "външен фактор". По думите му не става въпрос за самозапалване.

Военната прокуратура на Украйна квалифицира взривовете и пожара в склада за боеприпаси като диверсия и откри производство по случая.

Според бившия шеф на украинското външно разузнаване Микола Маломуж обаче в армията на страната "просто липсва модел за гарантиране на сигурността на складовете", посочва ТАСС.

Експлозиите започнаха късно през нощта в складовете на 270 км западно от Киев. С огъня се борят над 1200 пожарникари. В Калиновка патрулират 239 полицаи. Няма и потвърдени сведения за мародерски прояви, съобщи ТАСС.

Според местни жители, говорили пред телевизия "112 Украйна", има "много разрушени къщи" и човешки жертви, но спасителите съобщиха само за една пострадала жена, настанена вече в болница, добавя агенцията.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят