Пожар изпепели комин на държавната ТЕЦ

Няма пострадали, замърсяване на въздуха и опасност за доставките на ток

Сн. БГНЕС

Избухналият в понеделник преди обед пожар на комин на сероочистваща инсталация на един от блоковете на държавната ТЕЦ "Марица Изток 2" е овладян. Коминът обаче е изпепелен, срутил се е и от него на практика са останали само части от скелето му. Няма жертви или пострадали, както и не се отчита замърсяване на въздуха. Няма заплаха и за енергийната сигурност на страната и доставките на ток.

Около 80 пожарникари продължават работата си по пълното угасяване на няколко тлеещи огнища. Предстои оценка на щетите, които по неофициални данни са за 5-7 млн. лв., но обектът е бил застрахован и компанията, издала полицата, е уведомена. Очакванията са до края на годината коминът да бъде възстановен.

Това стана ясно от думите на министъра на енергетиката Теменужка Петкова, която посети мястото на инцидента.

Министър Петкова гледа пожара, сн. МЕ
 
Сигналът на пожара е подаден преди 10:30 часа. Той е провокиран от възпламеняване на гума на един от абсорберите на сероочистваща инсталация на един от блоковете, който е в планов ремонт, обясниха от енергийното министерство.

Петкова  уточни, че инцидентът е станал на осми блок на въглищната мощност.  Той и седми блок са в планов ремонт, който се изпълнява от външна фирма. Нейното име не бе посочено.

Сероочистката на седми блок не е пострадала и там ремонтът ще приключи и мощността ще заработи през следващия месец.

Нормално работят останалите блокове на електроцентралата и инцидентът няма да повлияе доставките на ток в страната, каза още Петкова.

Националната следствена служба поема разследването на инцидента.

Областният управител на Стара Загора Гергана Микова отказа да коментира пред журналисти дали се разследва версия за саботаж. "Не мога да кажа, има органи, които могат да отговорят на този въпрос“, заяви тя.

Предстои да се види оценката на щетите и каква част от тях ще бъдат покрити от застрахователната полица.

Със сигурност обаче централата търпи нов удар на фона на изключително тежкото си финансово състояние. Дружеството приближава милиард лева дългове и трудно успява да пласира енергията си на свободния пазара, заради скъпите цени в резултат на повишените тарифи на парниковите газове. Реално държавната електроцентрала е в технически фалит. За излизане от него правителството разчита да получи одобрение от Европейската комисия на държавна помощ под формата на вдигане на капитала на компанията с 600 млн. лв., които всъщност въглищната централа дължи на собственика си - "Българския енергиен холдинг".

Споделяне

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?