Пожар изпепели покрива на Царските конюшни в София (обновена)

Купувачът от разследваната сделка за имота съобщи, че не е горяла сграда на "Евротрансбилд"

Екипите на пожарната са работили над 3 часа за овладяване на огъня. Сн. БГНЕС

Среднощен пожар унищожи около 2 000 кв. метра покривна конструкция в сградите на бившите Царски конюшни в центъра на София, намираща се на ъгъла на булевардите "Ал. Дондуков" и "Васил Левски".

Пострадали няма. Причините се изясняват, но съмненията за умишлен палеж с цел застрояване на имота, разгорещиха страстите и предизвикаха гневно писмо на столичния заместник -кмет по културата Тодор Чобанов към Министерството на културата, което отговаря за културното историческо наследство. Столичният кмет Йорданка Фандъкова сформира експертна комисия, която да направи оценка на щетите и да задължи собственика на сградата да я възстанови в автентичния ѝ вид

Сигналът за пожара е подаден минути след 03.00 часа в неделя. На мястото са били изпратени екипи от 30 пожарникари, които са успели почти да потушат огъня, но са останали и по-късно, за да се справят с едно-две тлеещи огнища.

"Запалили са се покривите на сградата, която е с лице към ул. "Дунав" и прилежащата към нея сграда, продължаваща към вътрешния двор. Нямам представа как са се запалили. Колегите от пожарната са били веднага тук, започнали са гасенето, което продължава и в момента. Пожарът е почти овладян, има тук-таме тлеещи места. В това каре е спряна водата и токът. Няма пострадали хора, няма пострадало сериозно и допълнително имущество, освен покривите", каза кметът на район "Оборище" Васил Цолов в неделя предиобед.

За момента се работи единствено по пълното потушаване на пожара и никой все още не се ангажира с мнение по инцидента, допълни той.

"Кой и как се е случило предстои да установят разследващите органи", каза Цолов и допълни, че Столична община ще обезопаси сградата, тъй като е в непосредствена близост до Английската гимназия, а предстои започването на новата учебна година.

За апетитния имот се водят спорове от години. Комплексът е бил използван за конюшни по времето на цар Фердинанд. Там сега се помещава катедрата по приложни изкуства на Националната художествена академия.

Сградата на Царските конюшни през последните години нашумя заради скандала около продажбата ѝ от бившия областен управител Веселин Пенев за близо 700 хиляди лева, което беше счетено за ощетяващо държавата решение. По случая се води съдебно дело, по което подсъдими са Веселин Пенев и Юлия Димитрова – Цекова, лицензиран оценител. Едното обвинение е за сключена неизгодна сделка, като щетата е над 10 милиона лева и е формирана от разликата между продажната цена и реалната пазарна стойност на имота. Другото обвинение е за умишлена безстопанственост. 

Комплексът представляват имот от близо 7.5 дка, който през юли 2016 г. бе продаден за 90 лв. на кв. метър или за общо 658 870.90 лв. без ДДС, въпреки че общата му пазарна стойност към онзи момент се изчислява на над 10.9 млн. лева, твърдят разследващите по делото срещу бившия областен управител на София.

Парцелът предварително е бил разделен на три части с цел да се намали общата му цена, като по този начин е заобиколено задължението продажбата на държавен имот за над 500 000 лева да става с решение на МС.

Янко Иванов: Пожарът не е в сграда на "Евротрансбилд"

Купувач бе "Евротрансбилд" ЕООД на бившия шеф в КТБ Янко Иванов.

Часове след пожара в имота и коментарите, че вероятно става дума за умишлен палеж, Янко Иванов информира медиите, че опожарената сграда не е собственост на "Евротрансбилд", а е друга сграда в същото каре.

"Целият обект, познат в публичното пространство като Царските конюшни, е съвкупност от над 20 отделни сгради на различни собственици – държавни и частни. "Евротрансбилд" ЕООД, управлявано от Янко Иванов, е собственик на терена и съсобственик заедно с Националната художествена академия на една от всичките сгради, която не е засегната от пожара през изминалата нощ. Сградата, на която "Евротрансбилд" е съсобственик, се намира на административен адрес бул "Васил Левски" 108, а засегната от пожара сграда се намира на ъгъла между ул "Врабча" и ул. "Панайот Волов", съобщи Иванов.

Той определи като "спекулации" твърденията, че опожаряването на сградата отваря врати към застрояване на терена: "Като съсобственик на имот върху терена сме силно притеснени от събитието и вярваме, че компетентните органи ще установят причините за възникналия пожар. На разположение сме на разследващите органи при нужда от съдействие и допълнителни разяснения".

В сградата на Царските конюшни собственост имат няколко министерства, сред които е и МВР, както и НХА.

Очаква се МВР да даде по-късно повече информация за пожара, най-вече дали е умишлен палеж.

Фандъкова ще задължи собственика на сградата да я възстанови в автентичния ѝ видКметът Йорданка Фандъкова сформира експертна комисия, която да направи оценка на щетите и да задължи собственика на сградата да я възстанови в автентичния ѝ вид, съобщиха от Столична община в неделя.

Приетият през 2015 г. Подробен устройствен план за местност "Център - Зона А" запазва сградите на Царските конюшни. 
При изработването на плана Столична община установява, че сградите притежават високи исторически качества и въпреки, че нямат статут на паметник на културата, с плана е предвидено запазването им. 
В специфичните правила и норми, които са неразделна част от плана, е записано, че "в кв. 532 не се допуска пристрояване, надстрояване и ново строителство". Единствено допустими са дейности по консервация и реставрация на сградите в комплекса. Това е и причината главният архитект на Столична община през май 2017 г. да откаже издаването на виза за високо строителство, поискано от собственика. 


През февруари т.г. кметът на София е поискала от Министерство на културата Царските конюшни да бъдат обявени за паметник на културата с най-високата степен на защита „от национално значение". 
Със същото писмо е поискан статут и за къща на ул. "Хан Крум", както и възстановяване на свален статут на още три сгради - на ул. "Шести септември", на бул. "Васил Левски" и на бул. "Цариградско шосе", информира Столична община.

 

Споделяне

Още по темата

Още от България