Пожар на руска ядрена подводница уби двама от екипажа

Пожар на руска ядрена подводница уби двама от екипажа

Пожар на руска ядрена подводница в Баренцово море, недалеч от бреговете на Норвегия, отне живота на двама души и рани един в нощта срещу четвъртък, предаде БТА, като цитира Франс прес. Няма опасност от радиационно замърсяване, побързаха да съобщят руските информационни агенции.

"Пожарът е избухнал около полунощ московско време поради късо съединение в енергийната система на подводницата "Свети Даниил Московски". Автоматичните предпазители са изключили реактора и няма опасност от изтичане на радиация", е заявил представител на Северния флот, цитиран от агенция Интерфакс.

Жертвите са 35-годишен подофицер и 25-годишен моряк, които са починали от задушване. Пострадал е един моряк, който се опитал да помогне на двамата си колеги, но няма опасност за живота му, уточни командващият руския военноморски флот адмирал Владимир Масорин. Вероятно двамата не са имали време да поставят респираторните си маски, каза той и добави, че те са били все още живи, когато били извадени от подводницата.  

Няма никакъв риск от експлозии, увери говорител на руското министерство на отбраната, цитиран от РИА Новости.

Генералният прокурор на Руската федерация е започнал разследване, което трябва да установи дали има нарушения на правилата, съобщава уебсайтът на прокуратурата.

 

Подводницата бе изтеглена на буксир в надводно положение до военноморската база Видяево, Мурманска област.

Споделяне

Още от Свят