Пожар на Витоша в резерват над село Бистрица

Пожар на Витоша в резерват над село Бистрица

Пожар пламна във "ветровалното петно" в резервата "Бистришко бранище" в неделя.

Сигналът за пожара е подаден малко след 14.00 часа. Горят около 50 декара на около 1 час път пеша от село Бистрица.

По думите на кмета на селото Николай Гюров пожарът е в повалената вследствие на бурята на 22 май 2001 година смърчова гора. Според Гюров територията е труднодостъпна и гасенето на пожара може да стане само от въздуха.

Пожарът има две огнища, като се предполага, че прехвръкнала искра от първоначалния пожар е предизвикала второто огнище.

Няма опасност за населените места от пожара, каза министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, който заедно с министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов и столичния кмет Йорданка Фандъкова бе в Бистрица заради пожара, възникнал следобед в биосферния резерват.

По данни на "Пожарна безопасност и защита на населението" в гасенето са се включили 60 пожарникари и доброволци от селото. Вече са направени 10 водохвърляния от двата хеликоптера, с които се извършва основната дейност по гасенето.

Кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че екипи от доброволци, служители на горските стопанства в района и пожарникари работят, за да не се допусне разрастването на пожара.

Пред бТВ  вътрешният министър Цветан Цветанов обясни, че гасенето на пожара ще продължава докато е светло. То ще бъде възобновено около 5:30-6 часа в понеделник, когато отново е светло. Очаква се в кметството в Бистрица в този час утре да се съберат доброволци, които да подпомагат пожарникарите.

През нощта ще има дежурни, които да следят разпространението на пожара. Въпреки тези уточнения в социалните мрежи тече организация на доброволци, които да потеглят към Витоша още в неделя вечер.

Споделяне

Още по темата

Още от България