Пожар опустоши помощното училище в Стоб

Пожар избухна днес в помощното училище-интернат в село Стоб, община Кочериново. Децата са били евакуирани на време и няма пострадали, но сградата е необитаема вече. Близо 100 деца учат и живеят в училището-интернат в Стоб. След пожара, част от тях ще бъдат настанени в дома за деца и юноши в общинския център в Рила, други ще се върнат по домовете си при родителите си.

Димът от огъня на покрива е бил забелязан от персонала на училището-интернат по първоначални данни около 13.00 часа, разказа началникът на Регионално звено "Пожарна и аварийна безопасност" при РДВР - Кюстендил, полк. Гроздан Христов пред БТА.

Хора от персонала започнали да гасят с подръчни уреди и пожарогасители, не успели да се справят и тогава се обадили на пожарната в Рила.

Според полк. Христов сигналът за запалването е подаден доста късно. Пожарът се развил бързо, защото горяла дървената конструкция на покрива, където имало и топлоизолационни материали.

Огнеборците от град Рила са локализирали пожара за по-малко от два часа, а след това той е потушен с участието на пожарникарски екипи от Рила, Дупница и Благоевград.

По неокончателни данни на РЗПАБ - Кюстендил, са изгорели около 450-500 кв. м дървена покривна конструкция. Под нея има бетонова конструкция и пожарът не е засегнал етажите на учебния корпус и спалните помещения в триетажната сграда, с изключение на спалните на момичетата, уточни полк. Христов.

Кметът на село Стоб Роса Стоименова още утре ще търси помощ от общинската управа в Кочериново за възстановяване на покрива и сградата. Очаква се специалисти от техническата служба да преценят какви са щетите и какви материали и средства ще са необходими за отстраняване на пораженията от огъня.

Министър Филиз Хюсменова е разпоредила да се направи спешно оценка на щетите от пожара в училището за деца с увреждания в село Стоб, съобщи по-рано правителствената информационна служба.

Министър Хюсменова, която е председател на постоянната комисия за защита на населението при бедствия, аварии и катастрофи към Министерския съвет, е поела ангажимент още на следващото заседание комисията да разгледа въпроса за отпускането на средства за възстановяване на щетите.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?