Пожар порази сцената на драматичния театър в Пловдив

Пожар порази сцената на драматичния театър в Пловдив

Пожар е избухнал в четвъртък сутринта в Драматичния театър в Пловдив.Огънят е изгасен, но е засегнал авансцената, цялата механизация, пространството под сцената и по-голямата част от осветлението, съобщи директорът на театъра Кръстьо Кръстев. Унищожена е част от декорите на постановката "Възвишение", с която на 10 септември трябва да се открие Международният театрален фестивал "Сцена на кръстопът". Постановките на фестивала, предвидени да се играят на голяма сцена, ще се преместят в Дома на културата "Борис Христов"

Кръстев каза, че в 8.00 ч. чистачките са напуснали сцената и залата, без да е имало никакви проблеми. Малко по-късно се появил дим. От пожарната са реагирали много бързо след сигнала на датчиците за дим, преди още някой да е позвънил на тел. 112, посочи Кръстев пред журналисти.

Театърът беше основно ремонтиран преди четири-пет години; в момента цялата зала е опушена.

На мястото на инцидента пристигна спешно министърът на културата Петър Стоянович, която заяви, че ще се направи всичко възможно сцената да се възстанови в най-кратки срокове. Той допълни, че сега важното е да се състои Международният театрален фестивал "Сцена на кръстопът".

Стоянович каза, че сградата на театъра в Пловдив е застрахована и след като се уточнят самите щети и размера на бедствието, ще се мисли дали има нужда от някакво допълнително финансиране.

“Институция като Пловдивския театър и град като Пловдив няма нужда да се притесняват, че тази сграда по някакъв начин няма да продължи да изпълнява високата си функция, както досега“, посочи министърът на културата.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?