Пожар в "Дунарит" се размина без пострадали

Причините за инцидента се изясняват

Сн. БГНЕС

Пожар в цеха за тротил във военния завод "Дунарит" край Русе избухна впетък сутринта и бе овладян, без да се стигне до жертви или ранени. Всички работници бяха своевременно евакуирани, а причините за инцидента се изясняват.

Работници разказаха, че към 11 часа им е било съобщено да се евакуират. Към 13.00 часа пожарът бе потушен, без да се стигне до взрив.

Служител на завода обясни, че казан, в който се забъркват взривни вещества, се е самозапалил.

Пожарът не е бил голям, но съгласно мерките за безопасност, всички служители на завода са били евакуирани, съобщи БНР.

В близките село Николово и град Мартен бяха изведени децата от детските градини и училищата, за да се избегнат наранявания при евентуална взривна вълна.

На този етап не се очакват по-тежки произшествия. Имаше опасност огънят да се разпространи в гората и да засегне други обекти, но тя беше предотвратена.

Ръководството на завода е предприело всички мерки за сигурността на хората. Собственикът на "Дунарит" Емилиян Гебрев коментира, че към момента не може да се каже откъде е тръгнал огънят.

Петър Петров, изпълнителен директор на "Дунарит", обясни, че цехът, който е от няколко хиляди квадратни метра, се намира в най-източната част на територията на завода, на километър и половина от входа на предприятието. В него се произвежда взривна смес, като се работи с тротил и хексоген.

"Не мога да кажа какво количество взривни вещества има в цеха, максимумът е до 2 тона", обясни Петров.

По думите му най-вероятно се е запалил смесител за взривни вещества, намиращ се в западния край на склада. Петров каза още, че в момента в цеха тлеят дървени опаковки. Друго за горене няма. Той обясни, че над склада работи дрон с термовизионна камера, като отчетената температура била спаднала до 60 градуса, което е знак, че вътре няма огън.

Петров обясни, че запалени взривни вещества не се гасят, тъй като може да се предизвика експлозия.

"Не би трябвало да очакваме взривове, щом досега не е имало. Ще се стремим да не допуснем пожарът да излезе от центъра си, и мисля, че това няма да се случи. Правилата са да изчакаме 24 часа", обясни Петров пред БТА.

Той каза, че най-вероятно служителите ще се върнат на работа вдругиден, след като е напълно сигурно, че няма опасност.

Петров посочи, че при инцидента около 10 работници са били в района на цеха, а общо 750 души са били на работа в завода.

Заради днешния инцидент служители на предприятието си спомниха за големия взрив през март 1993 г. в "Дунарит", когато са загинали петима работници, а много други са били ранени. От взривната вълна тогава са били изпочупени прозорци на домове в няколко населени места в района.

Това е поредният инцидент във военен завод през последните години.

При взривове в "Арсенал” Казанлък, Горни Лом, Ловнидол, Петолъчката, Костенец, Мъглиж, Иганово през последните години загинаха общо 19 и бяха ранени 18 души.  

"Дунарит" пък през последните години е обект на сериозен интерес. За собствеността му се водят съдебни битки, които избухнаха след фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ). Борбата е между оръжейния търговец Емилиян Гебрев и офшорната компания "Виафот", която се свързва с депутата от ДПС Делян Пеевски.

В същото време държавата обяви, че също ще се опита да придобие завода.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?