Пожар в старозагорския парк "Бедечка"

Търси се ключов свидетел, за да стане ясно дали е имало умишлен палеж

Пожар в старозагорския парк "Бедечка"

Пожар горя в старозагорския парк "Бедечка", който жителите в района се опитват да спасят от инвеститори. Това съобщиха от неправителствените организации "Запазете Бедечка".

Пожарът е избухнал в четвъртък преди обяд в северната страна на парка върху частни терени, които са предвидени за парк и няма да бъдат застроявани.

Сигнал до пожарната са подали от "Запазете Бедечка". Екипите са пристигнали бързо и са потушили пожара, само две дървета са обгорели.

От мястото на пожара е отпътувал в неизвестна посока таксиметров автомобил, чийто номер е записан и е предаден на прокуратурата. От "Запазете Бедечка" настояват да се направи проверка по случая, защото се съмняват, че пожарът може би е умишлен.

Защитниците на парка се били случайно в Бедечка по времето на пожара. Те са отишли, за да документират изкопни дейности в строящия се в южната част на парка жилищен комплекс въпреки наложения мораториум за строителство.

През последния месец напрежението около "Бедечка" ескалира. Миналата неделя членове на неправителствената организация са отишли да почистят моста над реката, която минава през парка, но частни собственици на терени се нахвърлили върху тях и не им дали да почистят.

През септември предстои приемането на плана на парка от Общинския съвет в Стара Загора, който трябва да каже дали "Бедечка" остава изцяло парк или все пак от него ще бъде застроена.

От "Запазете Бедечка" обявиха нова кампания за запазване на парка.   

Споделяне

Още по темата

Още от България