Пожар заплашва свиленградско село

След като през миналото денонощие пожарната потушиобщо 231 пожара, като 160 от тях са били в сухи треви, в четвъртък на много места в страната възникнаха нови пожари. Най-опасен е поредният пожар в Хасковска област по границата с Турция, който заплашва и свиленградско село.

Той е пламнал около  14 в борова гора в землището на селата Студена, Михалич и Равна гора. Огънят, който се разраства заради вятъра и високите температури, е близо до българо – турската граница, но няма опасност да я премине. Затова пък е почти до първите къщи в село Равна гора. Все пак засега не се налага евакуация на населението. От кметството уточнили за БТА, че в Равна живеят около 20 човека.

Като изключително напрегната определиха ситуацията от Областната противопожарна служба. Теренът е пресечен, духа вятър и това изключително много затруднява работата на огнеборците.

На място е съсредоточен целият наличен състав на пожарната. Към тях се присъединиха и техни колеги от Кърджали и Ямбол.

Хеликоптер от авиобаза Крумово обхожда фронта на пожара, който е повече от 2 километра, с цел да не се допусне разрастването му. Очаква се в борбата с огнената стихия да се включат военни, поискана е помощ и от Гранична полиция.

Това е третият голям горски пожар в Хасково от началото на август. Огнената стихия в землището на селата Сърница и Спахиево изпепели близо 1000 дка гора. Само преди дни заради небрежност 500 дка борова гора бяха унищожени при пожар между Харманли и село Рогозиново.

Локализиран е пожар  до село Искрец (Община Своге) в Софийска област. Огънят е бил овладян с помощта на хеликоптер. Няма жертви и пострадали хора. Силният вятър обаче създава предпоставки за нови огнища, поради което районът остава под наблюдение. Причините за пожара все още се изясняват, но най-вероятно става дума за човешка небрежност

Същевременно пожар изгори повече от 150 декара бадемови насаждения в частни имоти в местността Иракли.

Локализиран е пожар, възникнал днес рано сутринта край с.Пастра в Рила планина. Засегнати са около 2 декара иглолистна гора, пожарът е низов. В гасенето участват пожарни екипи от Рила, горски служители и доброволци. Пожарът е възникнал в местността Пастренски ливади, на около 15 километра над селото и на около 1300 метра надморска височина.

Пожарът край старозагорското село Остра могила е овладян, не е допусната опасност за живота на хората, Областният кризисен щаб продължава да следи ситуацията в региона, информира областният управител Живка Аладжова, която е и председател на щаба.

Огнената стихия изпепели  около 1 500 дка  площ (500 дка широколистни дървета и 1000 дка тревиста растителност).

Споделяне

Още от България