Пожарът край Копривщица унищожи над 2200 дка гори

Потушени са възникналите във вторник следобед пожари на територията на държавните лесничейства Копривщица и Панагюрище. Последното от седемте огнища в Копривщица е било локализирано късно в сряда, а в четвъртък сутринта са овладени и огньовете в Панагюрище. Екипи следят да не се разрасне пак стихията, съобщиха от Министерството на земеделието и горите.

По предварителни данни в района на Копривщица са опожарени над 2200 дка букови, дъбови и иглолистни гори, както и 2000 дка пасища.

Над 8 000 декара са засегнатите  площи от Държавен горски фонд при възникналите пожари в страната за периода 15-18 януари, сочи справката на Националното управление на горите. Най-голям размер засегнати гори са на територията на Държавни лесничейства: Копривщица - 2300 дка, Панагюрище – 1951 дка, Чипровци – 1944 дка, Чупрене – 1000 дка и Пирдоп – 500 дка.

Причините за пожарите са палежи на треви и храсти в селскостопанския фонд, като се работи и по версии за умишлени палежи. Поради размерите на обхванатата площ гасенето е продължавало повече от денонощие, като на места пожарите са овладени, но продължават да се наблюдават от служители на лесничействата поради опасност от ново разрастване на огъня. Точният размер на щетите все още се уточнява.

Споделяне

Още от България