Пожарът край Свиленград е обхванал нови 2 000 декара гори

По последни данни през последните 24 часа нови 2 000 декара горски територии, предимно с иглолистни култури, са обхванати от пожара в землището на селата Студена, Михалич и Равна Гора, община Свиленград край Свиленград, който се възобнови, съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните. Така общата засегната горска площ надвишава вече 4 000 декара.

В края на миналата седмица пожарът вече унищожи 20 000 декара гора и треви.

Всички налични хора и ресурси от горските стопанства в региона, както и служители от Регионална дирекция по горите - Кърджали са мобилизирани за овладяването на огъня. Използват се специализирани автомобили за гасене на горски пожари и високопроходими моторни превозни средства. Тежка техника прокарва просеки.

Вертолет Ми-17 от военно формирование 32040 – Крумово, както и тридесет и петима военнослужещи със специализирана техника от Сухопътните войски също участват във вторник в гасенето на горския пожар, съобщиха от пресцентъра на МО.

Същевременно напълно бе овладян пожарът край Лесово, община Елхово. Има тлеещи дънери, които се обработгват и доизгасят. На място остават дежурни екипи от горски служители и пожарникари. В потушаването на пожара са се включили над 40 служители от държавните горски стопанства - Елхово, Тополовград и Ямбол, както и от Регионална дирекция по горите - Сливен.

Огънят е засегнал около 600 декара смесена широколистна и иглолистна гора.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?