Пожарът край Вълча поляна е овладян

За три дни в ерховската община изгоряха над 9 хил. дка

Сн. БНР

Овладян е пожарът до елховското село Вълча поляна, който избухна в сряда по обяд. Рискът от нови пожари в региона обаче остава.

В момента огнеборци от цялата ямболска дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" гасят отделните огнища. Модулно формирование на военните ще се включи в окончателното ликвидиране на пожара, съобщи говорителят на МВР-Ямбол Татяна Павлова.

До късно вечерта в сряда пожарникари, горски служители, военни и гранични полицаи се бориха с овладяването на огнената стихия. През нощта на място останаха шест екипа от дежурни пожарникари.

Селото е обградено със земни просеки, които помогнаха огънят да бъде отдалечен от къщите. Военни и пожарникари ще са в района на пожара и в четвъртък. В готовност остават и горски служители и граничари. В района от няколко месеца не е валяло, влажност почти няма, а вятърът допълнително усложнява обстановката.

Огнената стихия погълна къща и стопански постройки. Засегната бе широколистна гора, стотици декари сухи треви и храсти.

Изяснява се причината за възникването на пожара, като се работи по версията, че искрата е тръгнала от трактор, който работел в района. Машината е иззета като веществено доказателство.

Само за няколко дни в Елховско горяха четири пожара на площ над 9000 дка, засегната е широколистна гора

Рискът от бързо разпространяващи се силни пожари остава екстремно висок в Югоизточна България. Температурите в Хасковско, Ямболско и Бургаско в четвъртък ще достигнат 36 градуса, а поривите на вятъра - до 20 м/с, предупреждават от Националния институт по метеорология и хидрология. През следващите 48 часа ще се повиши рискът от пожари и в северната част на страната.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?