Пожарът на двата кораба в Черно море все още не е изгасен

Пожарът на двата кораба в Черно море все още не е изгасен

Усилията за гасене на пожара, избухнал в понеделник на два танкера в района на Керченския проток край Крим, остават безрезултатни заради изтичане на втечнен газ от резервоарите. Това съобщил за ТАСС Азовско-Черноморският филиал на руската Морска спасителна служба.

"Сега гори само излизащият газ. Всички надстройки са изгасени. Гори на принципа на горелката - газът излиза и гори", казал източникът на ТАСС.

Последни данни танкерът "Канди" е превозвал около 2,5 хиляди тона газ. Няма точни сведения за другия танкер - "Маестро", но доколкото корабите са еднакви, може и обемът на товара да е сравним. По-рано бе съобщено, че газът на "Маестро" също е към 2 хиляди тона.

Специализиран кораб обработва конструкциите на двата плавателни съда, за да намали вероятността от експлозия.

По данни на спасителите "Маестро" има крен 30 до 35 градуса към левия борд, "Канди" - 15 до 20 градуса към десния. Наклонът обаче не се увеличава, тъй като корабите "стоят един до друг и се подпират взаимно". Танкерите не потъват, корпусите им не са повредени, околната среда не е замърсена с петролни продукти, констатира службата.

На местопроизшествието се връща буксирът "Меркурий", за да издири още тела на загинали моряци. По-рано бе съобщено, че от общо 32 души на танкерите са спасени 12 и са открити мъртви 10 души. Издирват се още 10, но няма шансове да бъдат открити живи, добавя ТАСС.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят