Пожарът на Витоша е частично овладян

С пари от еврофондовете ще се купува техника за гасене на планински стихии

Снимка: Mediapool

Нов пожар пламна на Витоша във вторник по обяд и обхвана около 40 дка треви и храсти и отделни борови дървета в местността Меча поляна. Около 70 пожарникари и горски служители успяха да локализират огъня за няколко часа, въпреки силният вятър и гъстото задимяване.

Засегнатата площ постоянно се облива с вода и се върви към овладяване на огъня. През нощта на място ще останат дежурни екипи от горски служители и пожарникари.

Това е третият пожар на Витоша тази година. В първият изгоряха над 150 дка повалени дървета в резервата Бистришко бранище, а вторият обхвана 20-30 дка ниска растителност в района на станция на ски пистата "Витошко лале".

Междувременно министърът на околната среда и водите Нона Караджова съобщи пред журналисти, че е възможно да се закупи специализирана противопожарна техника за труднодостъпните планински райони с онези пари, които общините са договорили, но не успеят да усвоят по оперативната програма "Околна среда" (ОПОС).

По думите ѝ всички средства по оста "Биоразнообразие" на ОПОС вече са договорени по проекти на националните и природни паркове, резервати и защитени зони. Работим интензивно по идеята за осигуряване на средства за борбата с горските пожари, които също са свързани с биоразнообразието, тъй като ако не бъдат овладени, всички други усилия са безсмислени, коментира тя.

МВР например вече подготвя проект за купуването на високопланинско оборудване за потушаване на пожари, което няма нищо общо с техниката за гасене в градовете, добави Караджова.

Споделяне

Още от България