Пожарът на Витоша още гори, държавата няма ресурс да се справи

Десетки доброволци помагат на пожарникари и горски работници, но организацията куца

Избухналият в неделя пожар в резервата "Бистришко бранище" на Витоша още не е овладян и във вторник ще продължи гасенето му с участието на частен и военен хеликоптер. Вече втори ден с огъня се борят около 400 души, след които и десетки доброволци, които обаче представителите на властта не успяха да организират и да екипират по подходящ начин.

Два хеликоптера на Министерството на отбраната обливаха с вода цял ден огнищата. Заради непроходимите пътища от пожарната използваха мулета и коне, за да пренесат помпи и техника.

Междувременно двата военни хеликоптера Ми-17 прекратиха участието си в акцията, тъй като по информация на вицепремиера Цветан Цветанов са изчерпали летателния си ресурс през последните 24 часа.

Сключен е договор с частна фирма, която разполага с хеликоптер и обучен в гасене на пожари екипаж, която ще се включи в гасенето, съобщи Цветанов. Очаква се това да стане във вторник, когато общо три машини ще гасят огъня. Цветанов отказа да назове името на фирмата, само обясни, че е гасила в Португалия.

Проверка на Mediapool показа, че фирмата е "Хели ер", собственост на офшорно дружество. От фирмата заявиха, че не могат да дадат официална информация дали ще се включат в акцията. Уточниха обаче, че имат готовност да предоставят летателна машина, но такава все още не е излетяла, тъй като се чакат нареждания.

От МВР казаха, че се очаква частният хеликоптер да започне да гаси във вторник сутринта, потвърждавайки информацията за включването на "Хели ер" в акцията.

Центърът на огнището към момента е недостъпен за техника, но това не проблем, ако огънят не се разраства, коментира зам.-шефът на "Пожарна безопасност и защита на населението” комисар Васил Василев. По думите му жителите на София и околностите ще виждат пушек от Витоша и в следващите дни. Опасност за хората в близките населени места няма, увери вътрешният министър Цветан Цветанов, който на място се запозна с обстановката.

Потушаването на пожара зависи изключително от природните условия и евентуалната поява на силен вятър, който може да влоши обстановката, обясни Василев.

Резерватът "Бистришко бранище", в който по принцип не могат да влизат хора, пламна в неделя около 14 часа. Гори районът на хижа "Физкултурник”, на мястото на ветровала от 2001 г., и огънят е обхванал около 50 дка. Горят паднали от смерча и от бурите дървета и друга суха растителност, като появата на силен вятър влошава периодично обстановката. В близост има жива гора, която в момента играе ролята на щит срещу разпростирането на пламъците.

Все още няма версии как е възникнал пожарът.

Нощни патрули

През нощта срещу вторник патрули от горски служители ще обхождат засегнатите от пожара места. От 5.30 часа във вторник те ще започнат отново дейности по гасенето с необходимата техника, като екипите ще бъдат сменени, докато колегите им се възстановят.

По думите на Цветанов е направен бараж за събиране на вода от намиращата се в близост до огнената стихия рекичка и с натрупаните водни запаси ще се осигури постоянно оросяване на засегнатия периметър. Така, дори при силен вятър, пожарът няма да може да премине от другата страна и да тръгне към парк "Витоша", обясни министърът, в чийто ресор са извънредните ситуации.

Според него засега не се налага искането на външна помощ за справяне с огъня. Към двата хеликоптера Ми-17 на военното министерство, които в понеделник облетяваха горящата местност, се присъединява частен вертолет на фирмата "Хели ер", научи Mediapool в понеделник. Дружеството е участвало в гасене на пожари в Португалия и в мисии на ООН.

Частният хеликоптер излиза по-евтино от държавните

Помощта на "Хели ер" се ползва, защото било по-евтино от вдигането на държавната техника, обясниха от пресцентъра на МВР, без обаче да уточняват колко ще платят на фирмата за включването ѝ в акцията по гасенето на огъня.

През септември 2010 г. военният министър Аню Ангелов заяви, че през лятото на 2011 година към ведомството ще заработи ново звено “от три или четири вертолета Ми-17 за гасене на пожари и спасителни операции”, но очевидно такова все още няма.

Около 16.00 часа в понеделник акцията, в която взеха участие пожарникари, горски работници и доброволци, бе прекратена и екипите започнаха да слизат към Бистрица, съобщи блогърът Асен Генов, който постоянно оповестяваше информация чрез социалната мрежа "Туитър".

Той взе участие в един от екипите, който трябваше да улесни работата на двата хеликоптера Ми-17, като се осигури място за кацането им по-близо до огнената стихия, за да може да започне по-ефективното ѝ гасене.

Участъкът е много труден - с отстояние на 500 метра от водни източници от горната и долната страна на пожара, обясни пред журналисти Цветанов, който отиде с колегата си Мирослав Найденов на мястото на огнената стихия. Пожарът е в резерват, гората там е абсолютно непроходима, което възпрепятства напълно придвижването, допълни вътрешният министър.

"Проблемът е, че ако не успеем да достигнем дотам и вятърът се усили пожарът може да премине към друга суха маса и да отиде към парк "Витоша”, посочи Цветанов. По думите му в момента основната цел на пожарникарите и усилията им са да не позволят това да се случи.

За целта към мястото тръгнаха две отделни групи, които да прокарат просека и да се срещнат на подходящо място. По информация Асен Генов двата екипа доста време са били откъснати, но в крайна сметка са се събрали. Не всички са разполагали с маски, тъй като не достигат.

Нулева организация

В крайна сметка прокараната просека, по която трябваше да мине техника, осигурена от доброволци, организирани чрез онлайн изданието OFFnews.bg, отново се запали, а екипите бяха отзовани. По тази причина дигата, изградена в близката река, за да се вземе оттам вода за помпите, остана неизползвана.

"Хаосът е пълен. Нулева организация. Раздодоха респиратори пред камерите, после ги събраха", написа в социалната мрежа "Туитър" Генов малко преди групата му да тръгне към пожара.

По думите му с голямо закъснение отишлите на място доброволци са се отправиликъм резервата "Бистришко бранище", въпреки че са успели да се съберат в 5.30 часа пред кметството на с. Бистрица. Повече от два часа обаче никой не дошъл да им даде инструкции.

Около 350 души се включиха в гасенето на пожара, неекипираните доброволци обаче са били върнати.

Междувременно от ръководството на пожарната категорично отхвърлиха версията огнената стихия да е възникнала след мълния. Не се говори и за версията да е предизвикан умишлено или по непредпазливост от туристи, тъй като местността, в която е избухнал огъня, е много високо в планината и там рядко влизат туристи, уточнява БНР.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?