Пожарът над Рилския манастир е овладян от три посоки

Потушават огъня по въздух и на ръка заради трудния терен в Северозападната част

Пожарът над Рилския манастир е овладян от три страни. Гори само в Северозападна посока. Няма риск за Рилския манастир и населението в района.

Огънят обаче няма да може да бъде потушен напълно днес, въпреки че в гасенето му се включиха два хеликоптера и около 180 пожарникари, военни, горски служители и доброволци. Битката с пламъците ще продължи и в неделя, като при необхосимост ще се включат и военни от вътрешността на страната.

Това съобщиха военният министър Николай Ненков и комисар Николай Николов, директор на Националната служба "Пожарна и аварийна безопасност" (НСПАБ). Двамата се включиха в гасенето на пламъците, заедно с военния министър Николай Ненков.

Пожарът

Пожарът избухна в петък в местността "Калугерски дол" на 1600 метра надморска височина в алпийската част на Рила. По права линия това е на един километър от Рилския манастир.

Пламъците са тръгнали от незагасено огнище във високата част на планината, каза комисар Николов. Има намерено огнище вътре в периметъра на пожара, от където се предполага, че огънят е тръгнал, каза Дамян Дамянов, директор на "Югозападно държавно предприятие".

През нощта пожарът се е разраснал и е слязъл към гората, като вече са изпепелени десетки дървета смърч, бял бор и дъб.

Днес през деня огънят е обхванал вече около 30 дка гора и над 150 дка селскостопански площи над горната част на гората, съобщи зам.-министърът на земеделието Георги Костов, който отговаря за горите. По думите му пожарът се разраства към билото на планината.

Местни хора обаче се притесняват, че слиза към вилите им над Рилския манастир.

В потушаването на огнената стихия в събота се включиха два хеликоптера и около 200 пожарникари, военни, горски служители и доброволци. Те работят с "лопати и тупалки, кой каквото има", както обясни един от доброволците, участвали в битката с пламъците.

Следобед пожарът беше овладян от три страни. Остава само от Северозападната част, каза комисар Николов.

От съображения за сигурност е взето решение да се работи само през деня. През нощта ще бъдат оставени дежурни патрули, уточни комисар Николов.

Трудности

Овладяването на пожара е затруднено заради високата надморска височина, големия наклон на терена от 60 градуса и липсата на вода, посочи инж.Дамянов.

Сухото и горещо време допълнително допринася за разрастването на пожара, който пълзи и под земята по корените на дърветата.  Така не се знае откъде може да се появят пламъци, обясни инж. Дамянов.

При необходимост в неделя в борбата с огнената стихия ще се включат и Военновъздушните сили, както и  военнослужещи от вътрешността на страната, каза министър Ненчев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?