Пожарът в Кресненското дефиле е овладян, но оставя след себе си екокатастрофа

Ще са необходими между 12 и 15 милиона лева за ново залесяване и поне 50 години, за да има отново такива дървета

Пожарът в Кресненското дефиле е овладян, но оставя след себе си екокатастрофа
След четиридневни усилия пожарът в Кресненското дефиле е бил овладян в неделя следобед, съобщи министърът на вътрешните работи Валентин Радев.
 
Той очаква до края на деня или най-късно утре все още бушуващите две огнища да бъдат угасени.
 
Нанесените щети обаче са причинили истинска екокатастрофа, за преодоляването на която ще са необходими десетки години.
 
Радев съобщи, че засегнатите площи са около 15 000 дка, а загубите се оценяват на около 12 млн. лв.
 
По оценка на Югозападното държавно предприятие (ЮЗДП) огнената стихия е унищожила 16 000 декара площи, от които 13 000 са горски насаждения. Изпепелени са пасища, треви и храсти, както няколко къщи и лек автомобил.
 
Екокатастрофа
 
"Няма човешки жертви и пострадали хора, което е най-важно, но случилото се е истинска екологична катастрофа", каза директорът на държавното предприятие инж. Дамян Дамянов.
 
Ще трябва най-малко една година, за да се почисти превърналият се в пепел терен.
 
Огънят между симитлийските села Сенокос и Мечкул и кресненските Ощава и Стара Кресна нанесе огромна рана на българската природа, каза инж. Дамянов.
 
Ще са необходими между 13 и 15 милиона лева за ново залесяване. И поне 50 години, за да има отново такива дървета, които изгоряха в пожара“, допълни той.

Работи се за възстановяването на тока в селата
 
Вътрешният министър съобщи в неделя следобед, че все още един от тунелите в Кресненското дефиле е без ток, затова шофьорите, които преминават оттам, трябва да карат внимателно. Движението на влаковете в участъка при кривия тунел по дефилето е спряно.
 
”Има и някои места без ток, но до края на деня това би трябвало да бъде поправено. Работи се 20-киловолтовият далекопровод да бъде пуснат. Разбрах, че захранването ще бъде пуснато в селата Сенокос и Мечкул. В Стара Кресна представители на ЧЕЗ минават по къщите, има някакъв проблем и се надяваме до края на деня да имат ток”, посочи Радев.

"На място работят хора от пет министерства. Според експерти за четири дни да се обработи такава голяма площ и да се овладее пожарът е направо геройство. Обръщам внимание, че не сме приключили. Опасността остава", заяви още вътрешният министър.
 
Над 600 души се включиха в потушаването на пожара
 
Общо над 600 души, включително и доброволци, участваха в неделя в гасенето на пожара, който се беше разраснал през нощта със 100-200 декара.
 
През нощта срещу неделя е имало критична ситуация, тъй като вятърът обърнал огъня внезапно към място, където имало доста огнеборци и полицаи.
 
Началникът на Националния оперативен център към главна дирекция ”Пожарна безопасност и защита на населението“ комисар Тошко Бързилов съобщи, че на терен работят 30 пожарни автомобила, 150 пожарникари, 85 служители на българската армия, около 130 служители на горското, около 50 души от Регионалната дирекция по горите, служители на Националните паркове ”Рила“ и ”Пирин“.
 
В неделя не се предвижда участието на двата хеликоптера от авиобазата в Крумово за гасенето на пожара.
Споделяне

Още по темата

Още от България