Пожарът в нефтохранилището край Триполи продължава да бушува

В Триполи очакват седем италиански самолета за гасене на пожар, които ще помагат да овладяване на огъня, бушуващ от неделя в огромно нефтохранилище край либийската столица, улучено от ракета, съобщи либийското правителство, цитирано от Франс прес във вторник.

Италианското правителство и енергийната компания ЕНИ ще пратят седем самолета заедно с технически екипи. Те ще помагат на либийските пожарникари, които не успяват да се справят сами със стихията заради водещите се в района боеве между враждуващи милиции, посочи либийската страна без да уточни кога пристигат самолетите.

Два грамадни резервоара с петролни продукти горят днес, след като онзи ден единият беше улучен от ракета, а после пламъците обхванаха и втори. Ракетата била изстреляна при боевете, който се водят близо до пътя за летището на Триполи.

Нефтохранилището съдържа общо над 90 милиона литра гориво, както и резервоар с газ за битови нужди. Хранилището се намира край пътя за летището, където от 13 юли се водят боеве, взели най-малко 100 жертви.

Властите предупредиха вчера за опасност от екологична и хуманитарна катастрофа в столица, ако пожарът не бъде овладян. Либия поиска международна помощ, но повечето от страните поставиха условие въоръжените действия между милициите да спрат, посочва Триполи.

След снощните ожесточени боеве, тази сутрин обстановката е спокойна. До средата на деня в района не се чува нито стрелба, нито експлозии, отбелязва АФП. ДПА цитира сайта на в. "Ал Уасад", според който е постигнато временно споразумение за спиране на бойните действия край летището, за да могат пожарникарите да потушат огъня в нефтохранилището.

Хиляди либийци са преминали в Тунис през границата, бягайки от боевете между милициите в Триполи, съобщи ДПА, позовавайки се на туниската информационна агенция ТАП. Около 6000 души са минали границата вчера, уточни агенцията.

Според туниското вътрешно министерство в Тунис живеят около 1,5 милиона либийци, включително голям брой хора, избягали от родината си по време на бунта, с който през 2011 г. беше свален Муамар Кадафи.

Франция се готви да евакуира своите граждани, намиращи се в Либия, поради рязкото влошаване на обстановката в страната, съобщи Франс прес, цитирайки правителствени източници в Париж. Операцията за евакуация ще бъде извършена по море.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят