Пожарът в "Нотр Дам" е потушен, пораженията са "драматични"

Двама полицаи и пожарникар са пострадали при гасенето

Пожарът в парижката катедрала "Нотр Дам" е напълно потушен, но пораженията са "драматични". Това съобщи говорителят на корпуса на парижките пожарникари Габриел Плюс. Борбата с огъня продължи близо 15 часа - от 18.50 ч. в понеделник до 10 ч. местно време във вторник сутринта. В акцията са участвали 400 огнеборци. Двама полицаи и един пожарникар са пострадали при операцията.

Голямата розетка във витраж на южната фасада, откъм река Сена, е непокътната. Но през зейнала врата може да се видят купчина потъмнели отломки, греди на срутената дървена конструкция, съобщава АФП.

Говорителят на противопожарната служба обяви, че равносметката от пожара е "драматична". Целият покрив е силно повреден, цялата дървена конструкция е разрушена, една част от свода се срина, а голяма част от вековните витражи са изпепелени. Срина се и 93-метровата кула стрела. Другите две кули бяха спасени.

"Опасността от гигантския пожар в емблематичната парижка катедрала "Нотр дам" вече е неутрализирана, но има "съмнения как сградата ще оцелее", обясни държавният секретар във френското министерство на вътрешните работи Лоран Нунес, цитиран от "Франс прес".

Неумишлен палеж

Прокуратурата води разследване с водеща версия за неумишлен палеж, който най-вероятно е започнал зад едно от скелетата, поставени за реставрацията на катедралата. Според архитекта Филип Вилньов, ръководещ ремонтните дейности в "Нотр Дам", не е имало хора на скелето в момента на избухването на пожара, пише вестник "Паризиен". Започнали са разпитите на всички работници.

"Пожарът в катедралата "Нотр Дам" вероятно е причинен от злополука и няма основание да се допуска, че е предизвикан умишлено", съобщи прокурорът на Париж Реми Ейц, цитиран от Франс прес и Ройтерс.

"Пет фирми участват в работите на обекта. Още днес започнахме да изслушваме работници и служители на тези фирми. Петнадесет от тях са били на място вчера (при избухването на пожара)", каза прокурорът на журналисти пред Нотр Дам. Той добави, че около 50 следователи от съдебната полиция ще участват в разследването, което ще бъде сложно и продължително..

Възстановяване за три години?

"Възстановяването на ембематичната катедрала "Нотр Дам" ще трябва да стане за три години", каза днес бившият френски министър на културата Жак Ланг. Той обясни, че държавата трябва да си постави по-кратки срокове, а не 10 или 15 години.

"Казват, че ще са нужни десетилетия, но аз твърдо не съм съгласен с това. Трябва да възстановим катедралата в кратък срок, както е правено в миналото при реставрацията на обекти от изключителна важност", подчерта Ланг.

Експерт по френското културно наследство коментира, че във Франция вече няма да могат да се намерят достатъчно големи дървета, за да се заменят старинните дървени греди, изгорели при пожара в катедралата "Нотр дам". Бертран дьо Фейдо, вицепрезидент на реставрационната група "Фондация на наследството", каза пред радио "Франс енфо", че дървеният покрив, който е изгорял, е изграден с греди от преди повече от 800 години, взети от вековни гори.

По думите му покривът на катедралата не може да бъде възстановен в първоначалния си вид, защото "в момента нямаме в страната ни дървета с тази големина, каквито са сечени през 13 век". Той допълни, че за реставрацията ще трябва да бъдат използвани нови технологии, за да се възстанови покривът на катедралата.

Президентът на конференцията на католическите епископи във Франция Ерик дьо Мулен-Бофор казва, че възстановяването на катедралата може да отнеме години.

Катедралата е един от символите на Париж и най-посещаваните туристически обекти във Франция и Европа. Около 13 милиона туристи посещават всяка година храма.

Произведения на изкуството от "Нотр Дам" отиват в Лувъра

Произведенията на изкуството, евакуирани от катедралата "Нотр Дам", ще бъдат прехвърлени в Лувъра, съобщи френският министър на културата Франк Ристер, цитиран от Ройтерс.

Произведенията, включващи реликви като трънeния венец на Христос и туниката на френския крал от 13 век Луи, първо бяха преместени в кметството и сега ще бъдат прехвърлени в намиращия се наблизо музей Лувъра, каза министърът.

Когато пожарът започнал, служители на пожарната, министерството на културата и кметството бързо отишли в катедралата, за да опазят най-важните произведения на изкуството, намиращи се в нея, заяви Ристер.

Капеланът на парижкия противопожарен отряд Жан-Марк Фурние бе обявен за герой заради участието му в спасяването снощи на трънения венец на Христос.

Говорейки днес пред репортери край катедралата, кметът на 15-и парижки район Филип Гужон каза, че свещеникът е настоял да влезе в горящата сграда с екип от пожарникари и е изиграл важна роля в спасяването на реликвата.

Храбростта на Фурние бе отбелязана и след терористичната атака срещу зала "Батаклан" в Париж през ноември 2016 г., когато той се грижеше за ранените и се молеше над телата на мъртвите.

Миналата година католическата църква във Франция отправи спешен призив за набиране на средства за катедралата, която е започнала да се руши. Обновлението на катедралата започна миналия юли.

Миналата седмица 16 статуи, разположени около тази кула-стрела, бяха свалени зрелищно с помощта на огромен кран, за да бъдат поверени на ателиета, в които да бъдат реставрирани. По време на тази операция 100-метровият кран в продължение на 10 часа сваляше една по една 16-те медни статуи, изобразяващи 12 апостоли и 4 евангелисти.

Катедралата е построена през 1163 – 1345 г. и е едно от най-великите постижения на готическата архитектура. Дълга е 130 метра и е широка 50 метра.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?