Пожарът в родопското село Югово продължава шести ден. Търсят още доброволци

Пожарът в родопското село Югово продължава шести ден. Търсят още доброволци

Пожарът над родопското село Югово се разгоря във вторник с нова сила заради силното слънце и високите температури и така продължава без спиране вече шести ден, предаде bTV. Обявено е частично бедствено положение, макар и към момента да няма опасност за хората в селото, заявиха пред bTV от община Лъки.

Тази сутрин около 10:30 ч. огънят е започнал да се разпространява заплашително надолу по склона. Огнеборците имат нужда от подкреплението на още доброволци с лопати и пръскачки. Към момента 44 доброволци и военнослужещи се опитват да спрат фронта на границата с широколистна гора.

През днешния ден кметът на Ягово Владимир Гаджуров, заедно с още 11 души, правят просека на около 500 метра над селото, а тази нощ на мястото ще има и дежурни, за да бъдат спокойни неговите жители.

Заради температурната инверсия нощем и рано сутрин димът от пожара пада в ниските части и вече две нощи се усеща в населени места в периметър от около 30 километра, като Асеновград, Перущица, Марково, Гълъбово и Брестовица.

Военен вертолет "Кугар" също се включва в гасенето за пети пореден ден, като извършва обливане с вода от въздуха на засегнатия район.

Споделяне

Още от България