Пожарът в Стара планина над Чипровци е потушен

Пожарът в Стара планина над Чипровци е потушен

Пожарът в Стара планина над Чипровци е потушен, а в сръбската част на планината е локализиран. Това съобщи Николай Николов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Чипровци, предаде БТА.

Той посети планинското село и се запозна на място с действията на пожарникари, лесничеи, военни, доброволци и полицаи по борбата с огъня в Стара планина над Чипровци.

Николай Николов е обиколил района на връх Мартинова чука в планината на около 1800 метра надморска височина.

От 27 октомври насам на площ от 52 квадратни километра в пресечена местност в западна Стара планина над Чипровци и село Мартиново гори голям пожар. Около една трета от пламъците са на българска територия.

В борбата с огнената стихия досега от българска страна са били ангажирани 150 души - пожарникари, военни, доброволци, полицаи и лесничеи, а от сръбска страна - около 200 души.

Огънят беше обхванал предимно високопланински пасища и малка част букова гора.

Пожарът в гората е низов, а не в короните на дърветата. Очаква се щетите от него да са незначителни, каза главен комисар Николов.

Директорът на Държавното лесничейства в Чипровци инж. Красимир Вълков заяви, че няма данни за унищожена гора, но след окончателното потушаване на пожара ще бъде направен нов оглед.

Началникът на пожарникарите благодари на всички, които се включиха в борбата с огъня в Стара планина над Чипровци през последните 3 дни.

Особено ценна е била подкрепата на Военно-въздушните сили, които въпреки гъстия дим и мъглата в планината са гасили огъня от въздуха с хеликоптери.

Много важна е и подкрепата на доброволците, които без заплащане се бориха с огъня, заяви Николай Николов.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?