Пожарът в ТЕЦ-Сливен е тръгнал от самозапалили се въглища

Огнеборците овладяха няколко различни огнища през миналата нощ

Пожарът в ТЕЦ-Сливен е тръгнал от самозапалили се въглища

Пожарът в ТЕЦ-Сливен, който пламна през нощта срещу вторник, е тръгнал от искра от самозапалила се купчина въглища. Това обясни шефът на местната пожарна Владимир Демирев.

Служители на топлоцентралата започнали да разчистват въглищата с гребла и най-вероятно при преместването, искра от огъня се е прехвърлила върху съхраняваната наблизо слама.

Успоредно с пожара в ТЕЦ-Сливен, местните огнеборци овладяха и няколко други огнища от пламнали отпадъци и сухи треви в складове на предприятията ЗММ и "Динамо" в индустриалната зона на града.

Целият състав на сливенската пожарна се е включил в гасенето на пожарите, като помощ са оказали и техни колеги от Нова Загора и Ямбол. През изминалото денонощие в Сливенско са били гасени 22 пожара, което е своеобразен пик за цялото лято.

По думите на Демирев пожарът в района на двата завода е напълно овладян, докато балите със слама в ТЕЦ-Сливен ще тлеят още поне няколко дни. Ще бъде извършена за проверка за мерките са противопожарна безопасност в предприятието.

Сигнал за пламналия огън в топлоцентралата е подаден в 20.20 часа в понеделник. Горящите бали са се използвали за гориво на една от пещите. Те са били складирани на площ от около 15 декара.

Десетина минути по-късно сливенската пожарна получава сигнали и за горящите отпадъци и сухи треви в складове на предприятията ЗММ и "Динамо". Сред останките са намерени стари метални части, опаковки, текстолитови плоскости, покривно покритие и обзавеждане. Изгорели са също около 11 декара отпадъци и сухи треви.

Шефът на местната "Топлофикация" Кънчо Танев съобщи, че ТЕЦ-ът работи и за щастие при пожара няма пострадали. По думите му персоналът се е справил много добре със ситуацията. Предстои и вътрешно разследване на причините за пожара.

Споделяне

Още от България