Пожари бушуват и в Гренландия

Седмици наред световният новинарски поток е изпълнен от драматични новини за бушуващи пожари в почти всички страни от Южна Европа – от Гърция до Португалия. Оказва се обаче, че на това бедствие, свързано с промените в климата и глобалното затопляне, са подложени и територии далеч на север, дори отвъд полярния кръг

Пожари бушуват в част от Гренландия, където бяха регистрирани рекордни горещини през миналия месец юли, предаде Франс прес.

Заради огнената стихия местната полиция призова населението да избягва две зони в югозападната част на страната. Въпросните зони са разположени над арктическия полярен кръг и според властите пожарите ще продължат и в идните няколко дни.

Първи пожари в Гренландия бяха регистрирани на 31 юли. В тази автономна територия на Дания растителността до голяма степен е съставена от тундра. В една от засегнатите от пожарите зони от днес има и забрана за пушене.

Според датския метеорологичен институт месец юли е бил изключително топъл в Гренландия. Миналата година пък Гренландия преживя 12-те най-топли месеца от началото на 1900 г., от когато се водят метеорологични статистики, припомня Франс прес.

Арктика е особено уязвима и застрашена от глобалното затопляне. В края на юни британско изследване показа, че намаляването на снежната покривка през летните месеци е довело до ускоряване на топенето на ледовете в Гренландия, което пък води до покачване на нивото на океаните.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?