Пожари бушуват в страната, горещото време пречи да бъдат потушени бързо

Пожаръ на сметището край Русе. Сн. БГНЕС

Горещото и много сухо време помогна да избухнат и да се разпространятдесетки пожари в различни райони на страната. Според данните на противопожарната служба от началото на деня са избухнали 151 пожара, като към обед са останали да горят към 85.

Разраства се пожарът в Рила, който бушува четвърти ден, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Кюстендил. На този етап е трудно да се изчисли размерът на новообхванатите площи, но става дума за още стотици декари треви, клекове и гори.

Вероятно силният вятър, който се появи по долината на Илийна река по обед, е разгорял огнищата на 1500-декаровия планински пожар и огънят е погълнал нови площи с треви и клекова растителност, предполагат огнеборците.

Кризисният щаб за овладяването на пожара поиска от военните в гасенето на огъня да се включат отново 2 хеликоптера с контейнери за вода с вместимост до 3 тона. Машините ще летят и ще гасят пожара от въздуха, докато ситуацията не бъде овладяна устойчиво, смятат от щаба.

Директорът на Областната противопожарна служба в Кюстендил комисар Гроздан Христов от сутринта координира действията на 160-те пожарникари, военни, горски и доброволци от изнесен команден пункт високо в планината.

Говорителят на Областната дирекция на полицията в Кюстендил Катя Табачка каза по-рано пред БНР, че днес доброволците са по-малко, защото теренът е изключително труден.

По същото време огново се разгоря пожар в парк "Тюлбето" в Казанлък. Кметът на града Галина Стоянова съобщи за БНР, че пожарът е възникнал още вчера, но е бил локализиран, а днес се е разгорял отново. Огънят наближава вилната зона на Казанлък. Всички коли на пожарната са на мястото и гасят. Малко по-рано е бил потушен пожар в черешова градина на източния изход на града.

Продължава гасенето на пожара под билото на връх Връшка чука в близост до границата със Сърбия. Там огънят е обхванал широколистни гори. От едната страна на видинското село Киреево все още има тлеещи огнища и там 70 местни жители следят огънят да не обхване първите къщи. Късно следобед се очаква доброволци да се качат на билото, за да проверят дали пожарът се е прехвърлил през граничната бразда.

Има нужда от доброволци за потушаване на пожара под Връшка чука, каза пред БНР кметът на село Киреево Герго Гергов. Почти е овладян пожарът, след като второ денонощие огнеборци и доброволци се борят с огнената стихия. В момента гори в местността Чашка в посока към връх Черноглав, съобщи кметът на Киреево. Той добави, че огнената стихия е засегнала над 10 000 декара в землището на Киреево и Старопатица. Той уточни, че има нужда от доброволци, защото силно пресечената местност е недостъпна за техника.

Продължава да е в сила бедственото положение в община Долна баня, но ако няма заплаха от възобновяване на пожара, вероятно утре то ще бъде отменено. Спокойно е преминала нощта за общинските и горски служители, както и за доброволците, дежурещи при все още тлеещите огнища в района на големия горски пожар от преди три дни.

Дежурствата в района ще продължат, осигурена е и достатъчно вода, увери директорът на общинското горско предприятие Борислав Попов.

Огънят в горския масив в местността Градище е локализиран и няма опасност за населението.

От обед голям пожар избухна и на новото сметище на Русе, което се намира по пътя към Николово. В късния следобед огънят още не можеше да бъде овладян заради силния горещ вятър. Не е ясна причината за пожара.

Споделяне

Още от България