Пожари и безводие обхващат България

Пожари и безводие обхващат България

Положението с пожарите в общините Мъглиш и Казанлък, които се запалиха в края на миналата седмица, остава бедствено, съобщиха в петък от Гражданска защита. Заради сериозната обстановка с пожарите в страната, премиерът Сергей Станишев и  вътрешният министър Румен Петков ще посетят в ранния следобед районите на пожара в Казанлък. Ден по-късно премиерът ще свика оперативно съвещание на областните управители от най-засегнатите области - Стара Загора, Хасково и Пазарджик. Заради тежката обстановка с пожарите в района на Бузлуджа, БСП отложи за по-късна дата годишната среща за честване на създаването на организираното социалистическо движение в България. Годишната среща на социалистите беше обявена за събота – 28 юли.

Пожарът край село Дъбово, което се намира край Мъглиш, Старозагорска област, е локализиран на територия от около 6 кв. километра, съобщиха днес от Гражданска защита. В четвъртък огънят гореше на два фронта – на юг в землищата на селата Змейово и Шаново и на север, където беше обхванал територия от около 4 кв. километра в пресечена местност в подножието на Стара планина. Спасителните екипи днес се опитват да потушат окончателно огъня.

По данни на Министерството на земеделието и продоволствието близо 230 хил. дка в страната са били засегнати от пожарите. В момента горят още 30 хил. дка, каза пред БНР заместник-министърът на земеделието Стефан Юруков. Според Юруков две са причините за възникване на пожари в страната – умишленото запалване на горски масиви, от които по-късно ще се добива дървесина на значително по-ниска цена, и изоставената земя, която е била върната на собствениците. “Огромна част от възстановения поземлен фонд не се обработва.  От години израстват високи треви, които създават голяма пожарна опасност”, каза Стефан Юруков.

През изминалото денонощие са възникнали 9 пожара в горския фонд на областите София,  Хасково, Стара Загора, Шумен, Варна и Видин. Огънят е унищожил над  9500 дка гора. През изминалото денонощие са угасени 387 пожара, като 63 от тях са били в промишлени обекти и частна собственост.

Трудно се овладява пожарът, който вчера се запали в землището на село Полетинци в района на Кюстендил. Огънят се е разпрострял на площ от 5-6 хил. дка и е обхванал над 2 500 дка тридесетгодишна борова гора. В селото са изгорели 11 къщи, но пострадали няма. Пожарът пълзи към близкото село Горановци. Продължава и гасенето на огъня, възникнал в горски масив между селата Горско Сливово и Крушина, област Ловеч. Спасителните екипи от областта успяха да изгасят огъня в землищата на селата Деветаки, Брестово и Кърпачево, който се беше разпространил на около 40 хил. дка. Пожарът унищожи и 63 дка борова гора в села от Видинска област.

Огънят, лумнал снощи край Арбанаси, е локализиран, съобщиха от местната администрация. Огънят е изпепелил над 300 дка борова и смесена гора на възраст между 30 и 50 години.

Спряно е разпространението и на пожара, който беше обхванал акациеви дървета в зоната на жп гара Буново, Софийска област. Пожарът изпепели 200 дка смесена гора. Все още гори иглолистна гора край село Студенец – Чепеларе. Обхванати са 7 хил. дка.

Четиригодишно момче и майка му са с 10 процента изгаряния след битов пожар в къща на с.Черна Могила, Свиленградско. Жената е бременна с трето дете. Специализираните органи разследват случая, но се предполага, че инцидентът е по непредпазлизост.

Десетки селища заплашени от воден режим

Воден режим заплашва в скоро време всички населени места, които не се снабдяват с вода от язовири, предупреди в петък началникът на отдел “Ползване на водите” в екоминистерството Асен Личев. Пред БНР той уточни, че е много притеснителен фактът за сериозното намаляване на подпочвените води. Подпочвените води в крайдунавската низина са спаднали с 2-3 метра, а в софийската котловина са намалели с 1-2 метра, уточни Личев.

Среща по проблемите на водоснабдяването в община Тунджа свиква днес кметът на общината Георги Георгиев с управителя на ВиК - Ямбол Иван Георгиев. Проблеми с водата в общината имат шест населени места - Болярско, Могила, Тенево, Симеоново, Асеново, Бояджик.

Пожари бушуват и в съседните страни

Пожарите в съседните страни са основна тема на общественото внимание там и намират обширно отражение от местните медии. Гръцкото издание Елефтерос типос", цитирано от БТА, помества данни, според които само за последните 48 часа в района на Ахая, полуостров Пелопонес, огънят е унищожил 300 хил. дка. От началото на юни досега в Гърция са били изпепелени около 650 хил. дка гори. Пожари горят в 17 от общо 52-те области на Гърция.

Русия днес ще изпрати самолети и хеликоптери за потушаване на пожарите в южната ни съседка, съобщават още гръцките издания.

Щетите от пожарите в Македония са за 15 млн. евро, пише днес "Утрински весник", като се позовава на неофициални източници от Дирекцията за защита и спасяване. Изгорели са близо 4 хил. хектара гори. Най-големи са пожарите в планината Сува гора и в района на Тетово. Пожар гори и в част от резервата "Ясен" край местността Кула.

 

Споделяне

Още от България