Пожари и в Боливия: Моралес също е критикуван от еколозите

Ево Моралес

Подобно на бразилския държавен глава Жаир Болсонаро, боливийският президент Ево Моралес е подложен на критики от еколозите, които обвиняват земеделската му политика за пожарите, които вече са опустошили близо един милион хектара в източната част на Боливия, предава Франс прес.

Под натиска на местните природозащитни организации левият лидер в крайна сметка прие в неделя предложенията за помощ на редица страни от региона и Испания за борба с безконтролните пожари, които от няколко седмици бушуват из боливийската част на региона Пантанал при границите с Бразилия и Парагвай.

Моралес също така преустанови предизборната си кампания, в която се бори за четвърти мандат на избори в края на октомври. По официални данни 950 000 хектара са били опустошени от пламъците от май, с рязко усилване от средата на август.

В центъра на критиките на екологичните организации е "чакео", практиката да се изгаря растителни площи за получаване на обработваеми земи. Тя е широко разпространена и според еколозите е открито насърчавана от правителството, което подкрепя разширяването на интензивната земеделска дейност.

"Говорим за държавна политика, която е договорена с бизнес сектора в Източна Боливия за разширяване на интензивното земеделие в граничните райони с генетично променената соя, плантациите захарна тръстика и пасища за добитък", каза директорът на НПО "Сехис" Леонардо Тамбурини.

Еколозите посочват закон от 2016 г., който разширява площите за разрешено обезлесяване от 5 на 20 хектара и указ от юли, който позволява обезлесяване с контролирани пожари.

"Самото разрешаване а контролирани пожари е посегателство срещу правата на Майката-Земя и на гражданите въобще, защото засяга екосистемата и околната среда, в която всички се развиваме", заяви мрежата социални НПО "Унитас".

Леонардо Тамбурини отбеляза, че правителството на Ево Моралес работи против това, което дълго време представляваше боливийският държавен глава: инцианец аймара, голям защитник на природата и един от двигателите на "Универсалната декларация на правата на Майката-Земя", изготвена по инициатива на индианските народи, които се борят тя да бъде приета от Общото събрание на ООН.

"Правителството е изгубило посоката по отношение на философските и идеологическите принципи, които го доведоха на власт през 2006 г. То вече се опира на екстракционен модел" на широко използване на природните ресурси, подчерта той.

"Боливийската държава показа колко малко я е грижа за Майката-Земя, когато трябваше да се вземат решения и да се прилагат обществени политики, като се съсредоточи върху задоволяването на интереси, които са в разрез с трайното използване на природните ресурси", критикува "Унитас".

През последните години Боливия подписа редица международни инвестиционни договори, по-специално с Китай, за добив на природен газ и особено на литий, за който тя се надява да стане четвърти по големина световен производител до 2021 г.

Екологичните организации критикуват и омаловажаването на последиците от пожарите. Фондацията на приятелите на природата обвинява правителството, че не включва в официалните данни положението в другия амазонски район Бени.

По оценки на организацията към 20 август в Бразилия са изгорели около 1,5 милион хектара площи.

В момент, когато бразилският крайнодесен президент Жаир Болсонаро, който не крие скептицизма си, че глобалното затопляне е причинено от човешката дейност, е под международен натиск за подхода си към пожарите в бразилска Амазония, правителството на Ево Моралес обвинява сушата като основна причина за пожарите.

"Главният проблем е сушата. Знаехме от лятото (в Южното полукълбо), че има воден дефицит. Пожарите са предизвикани от сушата, това е напълно потвърдено, както и от ветровете през последните дни, които разпространиха пламъците", заяви министърът на селските райони и земите Сесар Кокарико.

Президентът Моралес бе преизбран през 2009 г. и още веднъж през 2014 г. и получи от Конституционния съд възможността да се кандидатира за неограничен брой мандати. Той отвърна на критиките така: "Ако има наводнения, виновен е Ево Моралес. Ако има суша, виновен е Ево Моралес. Ако има пожари, виновен е Ево Моралес."

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Свят