Пожари продължават да опустошават страната

Пожари продължават да опустошават страната

Усложнена остава противопожарната обстановка в страната,след като в понеделник на някои места възникнаха нови пожари, а на други огньовете бяха загасени или площта им  бе ограничена.

Бедствено положение беше обявено тази нощ в района на селата Черепово, Изворово, Дрипчево и Браница в област Хасково, съобщиха в понеделник от местната администрация там. Руският самолет ИЛ – 76 е насочен за потушаване на възникналите пожари около посочените села и вече е направил две обиколки над 10-километровата ивица, върху която се е разпрострял огънят. Според специалистите, още една обиколка ще е достатъчна, за овладяване на пожара край селата Черепово и Васково край Харманли. Всички сили на противопожарните екипи са насочени за предпазване на село Черепово от настъпващия огън. Местността в района е пресечена и трудно достъпна. По предварителни данни от вчера досега са изпепелени 3 хил.дка борова гора. От село Васково пламъците са се насочили към село Пъстрогорци.

На 385 сигнала са се отзовали само до обяд в понеделник пожарникарите в цялата страна, съобщават от МВР. От тях 8 са се оказали фалшиви. За последното денонощие са били ликвидирани общо 345 пожара, като 70 от тях са били в обекти на икономиката или частна собственост. Двама души загинаха от огнената стихия, а четирима пострадаха.

 Двата големи пожара в Старозагорско са овладени към 9.00 часа сутринта, съобщиха от областната полиция в Стара Загора. Локални огнища продължават да тлеят на територия от около 12 кв. километра и екипи от Гражданска защита и Държавното лесничейство са оставени да охраняват територията.

Около 17.30 часа вчера северозападно от село Дъбрава, извън оградената територия възниква ново пожарище в близост до голяма борова гора. На мястото са изпратени веднага екипи и тежка верижна техника от специализираните служби в област Стара Загора и “Мини Марица-изток”. Към 3.00 часа тази сутрин и този локален пожар е овладян. Четири дни специализираните екипи в Старозагорско се борят с огнената стихия. Според предварителните информация, двата пожара са засегнали около 12 хил.дка гори. Като сума щетите най-вероятно ще надхвърлят 1 млн. лв.

Руският самолет Ил – 76 е извършил общо 13 курса над опожарения район, който се простира на около 35 километра в Старозагорска област.

Кметът на Стара Загора  Евгений Желев коментира, че руският самолет е избран сред останалите самолети, предложени от Германия, Испания и съседни страни, заради изгодните условия, които са получени по силата на държавно споразумение с Руската федерация. Според кмета, цената за час работа на такъв самолет, стига до 100 хил. щ.д., а за руския самолет България заплаща само зареждането с гориво и вода. Такова въздушно звено липсва на България, а то пести много усилия, време и евентуални щети, коментира старозагорският кмет.

Продължава гасенето на пожара в землището на с. Раждавица, което се намира на територията на област Кюстендил. Огънят се разпространява към селата Стенско, Полска Скакавица и Драговищица на площ от 4 квадратни километра и фронт от 3 километра. На около 20 хил.дка се е разпрострял и пожарът в гора край с. Боровица , община Белоградчик. Близо 200 души се борят с овладяването на огъня в този район.

Пожарът, възникнала тази нощ в столичната Александровска болница, вече е потушен. Огънят е унищожил около 700 кв.м. от покрива и подпокривното пространство. Инцидентът е възникнал в клиниката за психично болни пациенти, като около 60 души от болните и 10 души от персонала са евакуирани.

Общо 29 пожара са възникнали в горите на територията на областите Монтана, Сливен, София област, Стара Загора, Добрич, Шумен, Бургас, Варна, Хасково, Велико Търново и Кюстендил. До този момент са унищожени 1556 дка гора и 264 дка други терени.

Общо 6807 пожара на територията на страната са регистрирани от Националната служба “Пожарна безопасност и защита на населението” за периода от 1 юли до 22 юли, съобщи заместник- директорът на службата Асен Игнатов пред парламентарната комисия по бедствия и аварии. През същия период на миналата година пожарите са били 1842. Голямата част от огньовете са избехнали в полския и горския фонд.

Според специалистите, основната причина за възникването на пожарите е небрежност при боравенето с огън. Разследване се води за установяване на причините около възникването на пожарите в Старозагорска област, като според кмета Евгений Желев се работи по всички възможни версии. Не се изключва и възможността за умисъл в предизвикването на пожарите, за да се добие след това дървен материал от засегнатите площи, каза той.

Споделяне

Още от България