След решението полицай, застрелял тийнейджър, да не бъде съден

Пожари, стрелба и арести в американския град Фъргюсън

Протести и в десетки други градове в САЩ

Пожари, стрелба и арести в американския град Фъргюсън

Сгради и автомобили бяха подпалени рано тази сутрин в американския град Фъргюсън, щата Мисури. Протестите срещу решението на съда да не бъде подведен под отговорност полицаят, стрелял и убил цветнокож невъоръжен тийнейджър, прераснаха в насилие, предаде Асошиейтед прес.

Протестиращи изпочупиха прозорци на полицейски коли и сгради, няколко от които бяха плячкосани и подпалени. Полицията се опита да разпръсне тълпата със сълзотворен газ, а сцените напомняха размириците, избухнали след смъртоносната стрелба на 9 август.

Насилието, пламнало в това предградие на Сейнт Луис след огласяване на решението на съдебните заседатели, че белият полицай Дарън Уилсън няма да бъде подведен под отговорност за смъртта на 18-годишния Майкъл Браун, бързо придоби разрушителен характер - опожарени бяха склад, три магазина, пицария и много други обекти. Пристигналите пожарникари не са могли да си свършат работата, защото се е стреляло.

Началникът на полицията в Сейнт Луис Джон Белмар съобщи, че са били подпалени най-малко 12 магазина и две патрулки, а той лично чул към 150 изстрела през нощта. Според него сегашните размирици са може би по-сериозни от най-тежките моменти при протестите през август. Белмар каза, че полицията не е произвела нито един изстрел по време на нощните протести. Най-малко 29 души са арестувани.

Губернаторът на щата Мисури Джей Никсън нареди във Фъргюсън да се изпратят допълнителни сили на Националната гвардия. Националната гвардия на САЩ, която изпълнява на практика функцията на резерв на въоръжените сили, бива мобилизирана при извънредни обстоятелства като стихийни бедствия или масови безредици. През август сили на гвардията вече бяха пратени за няколко дни във Фъргюсън.

Решението на съдебното жури

След тримесечни заседания решението на съдебното жури бе обявено снощи от главния прокурор на град Сейнт Луис, щата Мисури, Боб Маккълъх. Той посочи, че журито не е намерило достатъчно основания за образуване на наказателно дело срещу полицая. Маккълъх призна, че решението няма да бъде прието от някои хора, но го определи като "добро". Той подчерта, че федералното разследване по случая все още е в ход.

Прокурорът съобщи също, че полицаят е стрелял 12 пъти по Браун, като фаталният изстрел е уцелил главата на тийнейджъра.

Журито, съставено от деветима бели и трима чернокожи членове, заседаваше ежеседмично от 20 август, за да прецени доказателствата по случая. За да бъде подведен под отговорност полицаят Дарън Уилсън, бяха нужни гласовете на най-малко деветима от членовете на журито. Прокурорът не разкри единодушно ли е било решението.

"Задължението на съдебните заседатели е да отделят фактите от фикцията", заяви пред журналисти прокурор Маккалък.

Призиви за спокойствие

Семейството на убития младеж изрази "дълбоко разочарование" от решението на съдебното жури. В изявление, огласено от семейния адвокат, близките на Майкъл Браун призовават съпричастните към болката им хора да канализират негодуванието си към "пътища, които ще доведат до позитивна промяна".

Президентът Барак Обама също призова за спокойствие. "Ние сме страна, основана на върховенството на закона, така че трябва да приемем, че това е решение, което съдебното жури трябваше да вземе", каза Обама. Според него е разбираемо, че някои американци ще бъдат "дълбоко разочаровани - дори гневни". Той призова обаче протестите да бъдат мирни, а протестиращите да се съсредоточат върху начините да се постигне по-голям напредък в сближаването между полицията и техните общности.

"Това няма да стане, като се хвърлят бутилки. Няма да стане, като се чупят прозорци на автомобили. Няма да стане, като случаят се използва за вандалски прояви", заяви Обама.

Въпреки призивите на президента и семейството на Майкъл Браун хората да запазят спокойствие, а полицията да прояви сдържаност, гневни протестиращи скандираха цяла нощ във Фъргюсън: "Щом няма правосъдие, няма да има и мир", а по-късно се стигна и до бурните прояви на насилие.

Хиляди хора, протестиращи срещу "отказа от правосъдие", се събраха и на много други места в САЩ, като площад "Таймс скуер" в Ню Йорк. Във Вашингтон множеството, събрало се пред Белия дом, носеше плакати, на които пишеше: "Справедливост за Майк Браун", и скандираше "Горе ръцете, не стреляйте". На други плакати се четеше: "Спрете расисткия терор на полицията" и "Животът на чернокожите също струва нещо".

Протести имаше и в Бостън, Филаделфия, Денвър, Сиатъл, Чикаго и Солт Лейк Сити. В Окланд, Калифорния, около 2000 души, според телевизия Си Би Ес, са блокирали автомагистрала, което, според в. "Сан Франсиско кроникълс" е довело до множество арести. В Лос Анджелис протестиращи безуспешно се опитали да блокират магистрала, но били спрени от полицията.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят