Пожарите в Гърция вече не застрашават населени места, продължава издирването на оцелели

Липса на подготовка и план са сред основните причини за трагедията

Пожарите в Гърция вече не застрашават населени места, продължава издирването на оцелели

Продължава издирването на оцелели при опустошителните пожари край гръцката столица Атина.

Засега потвърдените жертви са 80, а над 180 са пострадалите. Десетки се смятат за изчезнали, но властите все още не уточняват точния им брой. Сред издирваните има и деца. Група доброволци издирват и изпаднали в беда домашни любимци.

Интензивността на горските пожари в Гърция намаля в резултат на активните действия по тяхното потушаване и в момента те не представляват заплаха за населените места, съобщи днес противопожарната служба на страната.

Според службата в района на населеното място Кинети, западно от Атина, е спряно придвижването на пламъците в посока към нефтопреработвателен завод и в посока курортното градче Лутраки. В момента на място работят 176 пожарникари със 74 пожарни коли, а хеликоптер пуска вода от въздуха.

В района на Калитехнуполи, в източната част на Атика, действат 190 пожарникари с 96 пожарни коли, а също 90 души от доброволчески отряд.

За подобряване на ситуацията способстваха излелият се снощи пороен дъжд, повишаването на влажността и захлаждането.

Причините неясни

Причините за избухването на пожарите все още не са ясни. Според неофициална информация от специалните служби на в. "Катимерини" обаче, трагедията е станала факт най-вече заради липсата на подготовка и план за действие на държавата при подобна ситуация.

Изданието цитира свои източници, според които в началото огънят е избухнал в лесно запалима иглолистна гора близо до Мати и бързо се е разраснал заради силния вятър. Това е позволило пламъците да станат неконтролируеми много бързо и да стигнат до брега за няколко часа.

В това време обаче пожарникарите и самолетите са се борили с друг огън в Кинета, което е забавила реакцията срещу пожара в Мати. Според неназовани служители, липсата на адекватен план за действия, довела до трагедията, е отговорност на пожарната, местните власти и на генералния секретариат за гражданска защита, който би трябвало да е ангажиран с координацията.

Източниците, цитирани от в. "Катимерини", припомнят и, че държавата очевидно не е била подготвена, въпреки предупрежденията, че в понеделник опасността от горски пожари в Атика ще е на най-високото четвърто ниво.

Макар вече да има спекулации, че пожарите са били запалени нарочно, изданието отбелязва, че за региона не е необичайно да има и десетина пожара. Припомня и думи на свидетели, според които пламъците в Кинета са запалени от искри, дошли от електрическите стълбове.

Гръцки министър не изключва възможността за палеж в Мати

 

Гръцкият министър на инфраструктурата и транспорта Христос Спирдзис обяви, че ще се прави проверка на разрешителните за строеж в крайбрежното градче Мати, което беше сериозно засегнато от опустошителните горски пожари, съобщи АНА-МПА.

 

Той добави, че много луксозни къщи и сгради са били построени точно до плажа.

 

Министърът също така каза, че не изключва възможността за палеж.

 

В отговор на въпрос за правителствената отговорност и евентуални оставки на министри, Спирдзис каза, че всички министри са се "хвърлили" в битката с огъня още от първата минута.

 

"В рамките на ден и половина са направени близо 2,5 хиляди строителни инспекции в засегнатите зони", посочи той. Спирдзис добави, че над 340 инженери продължават да инспектират сградите.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят