Пожарите в Италия продължават

Пожарите в Италия продължават

В обхванатата от горещини и суша Италия продължават да бушуват пожари. За последните дни в страната загинаха трима души, а пожарникарите отчетоха 76 процента увеличение на сигналите, на които са се отзовали, съобщи Франс прес.

Службите за пожарна безопасност обявиха, че през вчерашния ден са осъществили 1090 акции по потушаване на запалена растителност, включително 300 на остров Сицилия и 150 в област Лацио, където се намира Рим.

В град Тиволи, на 30 км североизточно от италианската столица, пожар, предизвикан от искра, възникнала по време на ремонтни дейности на железопътна линия, опустоши за минути къща, при което загинаха 68-годишна жена и 92-годишната ѝ майка.

Мъж на 84 почина вчера от тежки изгаряния, получени в неделя в района на Неапол.

От 15 юни до 5 август, според статистика на противопожарните служби, италианските огнеборци са се намесили близо 60 000 пъти, за да гасят горски пожари и друга запалена растителност, с 26 000 пъти повече от същия период на 2016 година. За същото време са били осъществени около 2550 полета за гасене на огнените стихии срещу 897 полета за същия период на миналата година.

Италия преминава през една от най-тежките си суши за последните десетилетия. Причина за някои пожари обаче са небрежност, дори злонамереност, както съобщи италианската преса: младежи, които запалили огън от скука, или сутеньори, които изгорили в борова гора матрака на проститутка, която закъсняла да си отчете оборота.

Полицията съобщи вчера и за ареста на 15 души от доброволна пожарна команда по подозрение, че са предизвиквали пожари, за да им се плаща за гасенето.

Споделяне

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?