Пожарите в страната са под контрол, но опасността остава

Евакуация на 170 души в с. Рилци, огън засегна къщи в с. Посев, засегнати са над 11 хил. дка гори от началото на годината

Пожарите в страната са под контрол, но опасността остава

Зачестилите в последните дни заради жегата и сухите треви горски пожари са под контрол и в момент няма непосредствена опасност за хора и населени места, но обстановката остава усложнена и опасността от нови огньове не е отминала. Това съобщи Тошко Бързилов, началник на Националния оперативен център към Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", цитиран от БНР във вторник, след като през нощта се наложи евакуацията на 170 жители от благоевградското село Рилци, а в силистренското село Посев изгоряха три къщи и селскостопански постройки.

Само от началото на денонощието пожарните са реагирали на 28 сигнала за пожари, а в последните две седмици възникналите основно заради човешка небрежност огньове са около 90, докато от началото на годината до средата на юли техният брой е 114, според обявени данни на Изпълнителната агенция по горите.

Обстановката в страната е усложнена не само от жегите и пожарите, но и от разразилите се в различни райони дъждовни бури в понеделник вечерта и през нощта, довели до падане на дървета.

Противопожарните екипи продължават дежурствата си в района на Харманли, Маджарово, Главан, Хисаря, Благоевград и Кайнарджа, но засега няма данни за развиващи се динамични пожари.

В района на Рилци пожарът беше локализиран още през нощта и около 2-2.30 часа е било разрешено на евакуираните жители да се върнат по домовете си, които бяха застрашени от достигналия в опасна близост до къщите им огън. Той е тръгнал от съседното село Бараково и за минути е обхванал над 1000 декара сухи треви и храсти. Цялата налична техника на пожарната и на държавното горско предприятие в района беше мобилизирана в гасенето, което бе трудно заради силния вятър.

Над 600 декара сухи треви и храсти са изгорели в Ловешка област и през последното денонощие. Най-голямото огнище е било в местността "Бело поле" край Луковит, където пламъците са обхванали над 500 декара. Там огнеборците са спасили 6 сгради, 100 декара смесена гора и 400 декара посеви.

Три къщи и стопански постройки са изгорели при голям пожар в село Посев на силистренската община Кайнарджа. Огънят е тръгнал от запаленото селско сметище в ранния следобед в понеделник, съобщи зам.-кметът на Кайнарджа Валентина Токушева пред БНР. Жегата и вятърът допринесли за бързото разрастване на пожара в посока към селото. За броени минути пламъците се пренесли върху първите къщи. Три от тях са се подпалили и изгорели, заедно със стопанските постройки. Две от къщите са необитаеми. Четиричленното семейство от третата изгоряла къща е настанено при роднини. В потушаването на огъня са се включили противопожарни екипи от Кайнарджа, Силистра и Тервел и доброволци от селата. Предотвратено е разрастването на пожара навътре в селото. През цялата нощ на мястото е имало дежурни екипи. На този етап няма опасност от ново запалване.

Почти по същото време пожар е изпепелил пчелни кошери край алфатарското село Бистра и големи площи със сухи треви край Силистра.

Така към момента равносметката от горските пожари от началото на 2016 г е над 11 000 дка засегнатата от пожари горска растителност. Силен принос за опожарените райони имат опустошителните стихии общините Ардино и Маджарово от последните дни. Напълно унищожени са над 2000 дка дървета.

Разходите по поддържането и възобновяването на горските територии, които са ангажимент на държавните горски предприятия, са между 800 и 1000 лева на дка за възстановяване на унищожените насаждения, съобщиха от горската агенция. Горските пожари напълно унищожават 1 млн. куб. м дървесина годишно.

Статистиката не включва пожарите в земеделски територии. Само 5 от регистрираните пожари са възникнали по естествени причини – от мълнии. Най-голямата част – 155 са от човешка небрежност, а 11 са умишлени. Неизвестни са причините за останалите пожари.

За сравнение през същия период на 2015 г. са били регистрирани 143 пожара със засегнати 7025 дка, а през 2014 – 124 пожара при засегнати 8811 дка горска площ.

Споделяне

Още от България