Вътрешното министерство – раздробено на четири

Пожарната също се "отлюспва" от МВР в агенция към кабинета

Пожарната също се "отлюспва" от МВР в агенция към кабинета

След ГДБОП, която минава от МВР в Държавната агенция "Национална сигурност“, и службата за подслушването, което ще се обособи в отделна агенция, стана ясно, че силовото министерство ще бъде "донор“ на още едно звено. От МВР ще бъде извадена Главна дирекция "Пожарна безопасност и спасяване“ и заедно с Гражданска защита, която също е в структурата на министерството, ще бъдат отделени в агенция към Министерския съвет, научи Mediapool от свои източници в Народното събрание.

 

По модела на идеите за отделянето на СДОТО и създаването на агенцията, която да се занимава с подслушванията, новото звено ще бъде с председател, назначаван от Народното събрание по предложение на премиера.

 

Преструктурирането на силовото министерство е първата промяна, с която се зае 42-то Народно събрание още преди да са сформирани постоянно действащите комисии в него. "От опит знам, че службите трябва да се реформират в първия месец от мандата, ако това не се случи – работата трябва да се отпише“, обясниха пред Mediapool законотворци.

 

С идеите на БСП и ДПС на практика от вътрешното министерство ще произлязат четири структури. ДАНС ще получи разследващи функции чрез приемането на ГДБОП, звеното за подслушване СДОТО ще бъде самостоятелен орган, както и пожарната, а в самото МВР ще останат единствено униформените, криминална полиция, разследващите полицаи и звената, които издават лични документи.

 

По неофициална информация целта е новите две агенции да бъдат сформирани максимум до края на юни, а шефовете им да бъдат избрани. "Дотогава трябва да стане ясно и кой ще е председател на ДАНС – дали временно изпълняващият Писанчев или ще бъде назначен нов“, заявиха депутати.

 

"Лятото службите трябва да функционират с новите си ръководства, а ние повече да не се занимаваме с това“, твърдят още те.

 

Главна дирекция "Пожарна безопасност и спасяване“ е част от МВР, а от 2009-та цялата администрация на Гражданска защита бе обединена с огнеборците и мина към ведомството, след като ГЕРБ закри Министерството на бедствията и авариите, оглавявано от Емел Етем (ДПС).

 

Към момента двете структури имат по един пряк ръководител. Несменяем шеф от 2006 година насам е Николай Николов. Той бе потърсен по темата и отказа коментар с мотива, че "не сега е моментът“.

 

Пред Mediapool бившият шеф на пожарната служба Кирил Войнов коментира, че изнасянето на главната дирекция от МВР в самостоятелна агенция няма да струва нищо на данъкоплатците. Той уточни, че и сега главната дирекция, в която са обединени пожарната и Гражданска защита има самостоятелен бюджет и собствени сгради, които трябва единствено документално да се прехвърлят в новата агенция. Войнов допълни, че основният проблем не е къде ще бъдат пожарната и Гражданската защита, а довършването на реформата, защото те продължават да не работят в синхрон, въпреки че и сега са обединени под една административна шапка.

Споделяне

Още по темата

Още от България